Kind, beloof me dat je de kogel kiest - Florian Huber

14-11-2021
Literaire Non- fictie

Wereldoorlog Twee

Het verhaal

Op 30 april 1945 schoot Adolf Hitler zich in Berlijn een kogel door het hoofd. Op hetzelfde moment begaven zich tijdens het binnentrekken van het Rode Leger in het stadje Demmin honderden mensen naar rivieren en bossen om zich daar van het leven te beroven. Hele families werden weggevaagd, ouders doodden hun kinderen. Demmin is slechts één van de vele voorbeelden: in het hele land werden duizenden mensen bevangen door de zelfmoordepidemie. Dit boek is gebaseerd op dagboeken, brieven, verslagen en herinneringen, en gaat vooral over de ondergang van gewone mensen. De massazelfmoorden van 1945 zijn tot op de dag van vandaag een verdrongen hoofdstuk in de contemporaine geschiedenis. Vele tientallen jaren lang had niemand ook maar enige belangstelling voor het psychisch lijden van de achterblijvers en naaste verwanten.


Florian Huber schrijft met Kind, beloof me dat je de kogel kiest een stukje vergeten geschiedenis. De Duitse burgers die na de dood van Hitler hun rust vinden in massale zelfmoorden, het vermoorden van hun kinderen en naasten...Uit angst voor het Rode leger en voor de gevolgen van de daden van Hitler.

Een onbelichte kant van de Tweede Wereldoorlog waar ik niets vanaf wist, ik haalde dan ook massa's informatie uit dit boek. Onvoorstelbare informatie, helder uitgelegd maar enorm zwaarmoedig en hard. Het boek is moeilijk in één keer uit te lezen omdat het zo aangrijpend is.

Het boek is opgedeeld in twee grote delen: het vallen van het Derde Rijk en de opbouw van het Derde Rijk, hoe de Duitse burgers verliefd werden op Hitler. De informatie die je krijgt, die al dan niet in een verhalende lijn is, wordt afgewisseld met dagboekfragmenten en herinneringen. Dit geeft een beter inzicht in het lijden van de Duitse burgers. Ook zijn er enkele foto's en illustraties toegevoegd die wel degelijk een meerwaarde geven aan het boek.

Het is een heel erg interessant boek dat mij vele inzichten bijbracht. Sommige delen waren wat moeilijker te volgen dan andere, maar ik vond het zeker en vast de moeite waard om Kind, beloof me dat je de kogel kiest te lezen. Het geeft mij de curiositeit om mij verder te verdiepen in dit deel van de Tweede Wereldoorlog.

'Doden uit vrije wil, gek geworden door de zin van het leven.'


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

In veel Duitse families ging de eer boven het leven van de naaste verwanten. Op 20 april, de verjaardag van de Führer, nam de eenentwintigjarige Friederike Grensemann in Berlijn- Wolmersdorf afscheid van haar vader, die door de Volkssturm was opgeroepen voor de verdediging van de stad. Ze wisselenden slechts enkele woorden. Haar vader droeg zijn uniform en armband al en haalde alleen nog zijn leren jas. Daarna drukte hij Friederike zijn pistool in de hand.

'Het is afgelopen, kind, beloof me dat je de kogel kiest, wanneer de Russen komen, anders heb ik geen minuut rust meer.' Hij gaf me nog de raad de loop in mijn mond te steken. Dan nog een omarming, een kus! Zwijgend! Hij ging."


Specificaties

Uitgever: Hollands Diep

Prijs: Paperback €9,99 E-book €6,99

Publicatiedatum: januari 2016

Aantal pagina's: 320

ISBN: 978 90 488 3885 1