De violist van Birkenau - Mike Van Hoecke

06-12-2021

Roman

'Hoe heet je trouwens?'

'Pidi.'

'Fout antwoord. Vanaf nu ben je 28275.'

Het verhaal

Wanneer Marc Hessels een concert bijwoont van de oude cellovirtuoos Antonovitsj, staart de muzikant Marc geschrokken aan. Hij meent in Marc een groot violist te herkennen die jaren geleden werd omgebracht in Auschwitz-Birkenau. Nadat Antonovitsj het volledige verhaal vertelt, kan Marc het gevoel niet van zich afschudden dat het over zijn afstandelijke vader gaat. Maar hoe kan dat, want die leeft nog en heeft nooit viool gespeeld, laat staan een vernietigingskamp overleefd. Welke geheimen draagt Marcs vader met zich mee?

De violist van Birkenau is een roman over hartstocht en wreedheid. Hartstocht die te vinden is in muziek, wreedheid die te vinden is in de mens. Niettemin zien we hoe er binnen een wrede wereld ruimte blijft voor liefde, en hoe iemands passie ook kan omslaan in afkeer. In dit boek reikt debutant Mike Van Hoecke zijn lezers puzzelstukken aan die een onthutsend geheel vormen.


Mike Van Hoecke schrijft met De violist van Birkenau zijn debuutroman. Hoewel ik al een tijdje zin had om hierin te beginnen lezen, blijf ik achteraf toch wel wat op mijn honger zitten.

Het verhaal speelt zich af in verschillende tijdszones, en wordt verteld uit het perspectief van twee verschillende personages. Marcs leven in een kort verleden, en het leven van zijn vader Pidi vanuit zijn jeugd en uit zijn huidig leven.

Marc en zijn vader Pidi hebben vrijwel geen band en sinds de dood van Marcs moeder zijn ze helemaal uit elkaar gegroeid. Pidi is nogal een eenzaat en besteed al zijn tijd thuis in zijn eigen bibliotheek. Marc is getrouwd met Lena en samen hebben ze een dochter Jess, de klassieke muziek is een passie en zit het gezin in het bloed.

Het boek leest heel snel en laat je niet los, op een avondje was ik er al doorheen. Tevens zit De violist van Birkenau  vol met onverwachte wendingen, die steeds aangenaam verrassen. Mike Van Hoecke schreef krachtige, gevatte paragrafen neer in het boek die je aanzetten tot denken en je zeker naar het einde van het verhaal toe weten te ontroeren.

Toch is het niet helemaal wat ik ervan verwachtte. Het verhaal heeft alles in zich om een topper te worden, maar voor mij is er gewoon veel te snel door de verhaallijnen gegaan. Er zijn zoveel onderwerpen die verder uitgediept konden worden en waar heel wat meer pagina's aan besteed mochten worden. Daardoor vind ik de titel en cover ook nogal misleidend. Er komt maar een klein stukje over Birkenau voor in het verhaal, terwijl de cover en titel laat uitschijnen dat er wel veel meer pagina's aan worden besteed.

Een heel mooi verhaal, maar jammer genoeg had het voor mij veel langer en meer mogen zijn om er echt een topper van te maken.


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

In een roekeloze impuls liep hij naar een van de bebloede lichamen. Kokhalzend maakte hij de knopen los. Met enkele onhandige bewegingen lukte het hem de dode zijn jas uit te trekken. Hij wurmde zich doorheen de massa starende mensen. Voor de eerste maal in zijn leven had hij besloten te zijn wie zijn vader wilde dat hij was: een ster.


Specificaties

Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts

Prijs: Hardcover €19,99

Publicatiedatum: 31 mei 2021

Aantal pagina's: 132

ISBN: 9789463932684