Het meisje dat van IS won - Farida Khalaf - Andrea C. Hoffmann

21-12-2021

Waargebeurd

Het verhaal

Farida Khalaf is achttien als haar bergdorp in Noord-Irak wordt overvallen door IS-terroristen. Ze vermoorden alle mannen en nemen de vrouwen als gevangenen mee. Samen met haar nichtje Evin wordt Farida op een slavinnenmarkt in Raqqa als koopwaar aangeboden. Ze verzet zich op alle mogelijke manieren maar wordt uiteindelijk verkocht, mishandeld, half doodgeslagen en... van haar eer beroofd; het ergste wat haar kon overkomen.
Farida wordt diverse keren doorverkocht, en elke keer wordt de hel die haar leven is nog erger. Meer dood dan levend komt ze terecht in een afgelegen IS-containerkamp, waar ze op wonderbaarlijke wijze wordt herenigd met haar nichtje Evin. Hierdoor hervindt Farida haar levensmoed en beraamt ze zorgvuldig een zeer gevaarlijk ontsnappingsplan...

Tegen het optimisme van mijn vader waren zelfs de oprukkende jihadisten niet opgewassen. Maar dat zou snel veranderen.


Wat een verhaal...Wat voor ons een ver-van-ons-bed-show lijkt is voor vele families in het oosten dagelijkse kost. Terreur, moord, ontvoering, slavernij...In 2014 maakte Farida Khalaf ze allemaal van dichtbij mee.

Farida Khalaf neemt je mee in haar verhaal, een verhaal over de horror van de slavernij, het eigendom zijn van iemand anders. Van begin tot einde hoor je haar woorden, haar pijn, haar verdriet...Ze weet je te raken en te beroeren met al de verschrikkingen die ze heeft moeten doormaken. Ongelooflijk hoe dapper ze zich toont, en steeds durft te blijven hopen. Ondanks alle ontberingen weigert ze om zich te onderwerpen aan haar eigenaars en dat is haar kracht. Farida verdiend een podium voor al haar moed.

Een indringend en indrukwekkend verhaal vertelt door een ware heldin, over hoe terreur het leven van gewone mensen kapot kan maken.


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Verkocht. Het duurde even voordat ik het besefte. Ik was verkocht als een dier op de veemarkt. De mannen die me hadden ontvoerd en gevangen gehouden, hadden me nu verpatst. Voor geld hadden ze me aan andere mannen doorgegeven, die met me konden doen wat ze wilden. Ze beschouwden me als hun bezit, hun 'slavin'.


Specificaties

Uitgever: HarperCollins

Prijs: Paperback €10,00 Luisterboek €14,99 Tweedehandsgelukje €4,00

Publicatiedatum: 29 maart 2016

Aantal pagina's: 288

ISBN: 9789402709308