Het winterse avontuur - Karen Swan

09-01-2022

Roman

Het verhaal

Lee kwam naar Amsterdam met een pasgeboren baby en een diep weggestopt geheim. Inmiddels is haar zoontje Jasper vijf en is ze een succesvolle fotograaf, bekend om haar celebrityportretten. Na haar turbulente verleden als oorlogsfotograaf in Syrië vindt ze eindelijk rust en kan ze genieten van haar fijne leven aan de grachten.

Dit verandert in één klap als ze in haar fietsmandje een boek vindt, waar een noodkreet in geschreven staat. Ze spoort de schrijver van het boek op in de hoop meer te weten te komen over de onheilspellende boodschap. Terwijl het in het winterse Amsterdam steeds kouder wordt, wordt Lee langzaam ingehaald door haar verleden en zal ze haar traumatische herinneringen eindelijk onder ogen moeten zien...


Ik begon met veel zin en een kopje thee aan Het winterse avontuur.

Het verhaal wordt verteld uit het perspectief van Lee. Lee is een dertiger die samen met Jasper haar zoontje van vijf in Amsterdam woont. Familie hebben ze niet meer, maar ze hebben wel een hechte vriendengroep die steeds voor ze klaarstaat. Voor de geboorte van Jasper was Lee een oorlogsfotografe in conflictgebieden, hieraan heeft ze het postraumatisch stresssyndroom overgehouden. Dat zorgt voor de nodige nachtmerries en flashbacks in haar dagelijkse leven. Tegenwoordig is ze een gerenommeerde celebrity fotograaf.

Ik had een pagina of dertig nodig om in het verhaal te komen, maar daarna wilde ik liefst heel het verhaal in één keer uitlezen. Doorheen het verhaal duikt er steeds nieuwe info op, dat op zijn beurt weer zorgt voor wendingen en verrassingen. Zo weet Karen Swan de juiste dosis spanning en drama in het verhaal te brengen, heerlijk overgoten met een wolkje liefde.

Karen Swan weet precies de juiste toon te raken om je de heerlijke, winterse sfeer van Amsterdam mee te geven. Maar ook het verleden van Lee, de verschrikkingen en angst die haar herinneringen overheersen, voel je perfect aan.

Karen Swan schreef met Het winterse avontuur een spannende roman, met het nodige drama in de heerlijke setting van het winterse Amsterdam.

Ze stond stil en voelde Cunningham achter zich, hoorde zijn stem. Altijd aanwezig.

Alleen niet toen het ertoe deed.

Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Een gesprek tussen Gisèle en Lee.

'Hij zei dat je vastbesloten was om de wereld de verschrikkingen te tonen die onschuldige mensen doormaakten dat je je eigen leven daarvoor riskeerde.' Gisèle glimlachte. 'Hij zei dat hij je een keer op het nippertje met een rugbytackle voor een tank heeft moeten weghalen?' Lee herinnerde zich dat moment meteen. Kabul, 2012. Gisèle schudde verwonderd haar hoofd. 'En je lijkt zo...normaal. Hoewel je onvoorstelbare dingen hebt gedaan.'

Lee wendde haar blik af. Ze had geen behoefte aan de complimenten, en al helemaal niet aan de herinneringen. 'Nou, ik was jong en onbezonnen. Ik had grote idealen. Nu zou ik anders handelen.'

'Vanwege Jasper?'

Lee knikte. 'Omwille van hem moet ik gevaar vermijden.'

Gisèle keek omlaag en streek over de bolling van haar buik. 'Ja. Zoiets heb ik ook tegen de vader van deze kleine gezegd.' Met droevige ogen keek ze op.

'Hij komt wel terug. Hij houdt van jullie.'

'Ja. Maar houdt hij genoeg van ons? Ik dacht dat wij zijn reden waren om hier te blijven.'

Lee slikte. Haar gezicht werd warm door een opkomend schuldgevoel. Maar dit was niet haar schuld. Zij was niet zijn reden geweest om te vertrekken. Ze had hem nooit gevraagd te gaan.


Specificaties

Uitgever: Xander uitgevers

Prijs: Paperback €18,50 Ebook €9,99

Publicatiedatum: december 2021

Aantal pagina's: 446

ISBN: 9789401615556

Met dank aan Xander uitgevers voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.