Al die schitterende hemels - Trent Dalton

14-01-2022

Roman

Geen gewichten van goud om te meten

Slechts weegschalen van waarheid en leugens

Want wij zijn een levende schat

Onder al die schitterende hemels

Het verhaal

Darwin, 1942. Terwijl Japanse bommen als regendruppels op Australië vallen, rent de twaalfjarige Molly Hook, de dochter van de grafdelver, voor haar leven. Ze is op zoek naar Longcoat Bob, die volgens haar een vloek over haar familie heeft uitgesproken. Ze onderneemt haar tocht met twee bijzondere reisgenoten: Greta, een actrice met een vlijmscherpe tong, en Yukio, een neergestorte Japanse gevechtspiloot. Terwijl het achter hen steeds donkerder wordt, schijnt boven hun hoofden de zon...


Al die schitterende hemels sprong mij onmiddellijk in het oog in de boekenwinkel, wat een prachtige cover...Wat een mooi boek, en dan was ik nog niet eens begonnen met lezen.

Het verhaal wordt verteld door Molly Hook, het doodgraverskind. Nadat haar moeder sterft als ze zeven is, blijft ze alleen achter met haar vader Horace, oom Aubrey en haar beste vriend Bert. Horace en Aubrey drinken teveel en zijn bezeten door het vinden van goud, de gekende goudkoorts. Molly past niet in hun plaatje en kan dan ook niet rekenen op de nodige liefde. Maar huilen doet Molly niet, want ze geloofd in de vloek van Longcoat Bob, die haar hart in steen veranderd zodat ze niets meer voelt. Doch wil ze de vloek opheffen, om te voorkomen dat ze veranderd in iemand zoals haar vader of oom Aubrey. Dit is het begin van een avontuurlijke zoektocht om Longcoat Bob te vinden.

Doorheen haar verhaal vindt Molly steun bij de dag- en nachthemel. De hemels schenken haar drie prachtige geschenken, die ze koestert met heel haar hart.

Na het eerste hoofdstuk gelezen te hebben, wist ik het al. Dit wordt prachtig. Molly Hook wist vanaf het eerste hoofdstuk mijn hart te veroveren. Ik was ontroerd door het doorzettingsvermogen van Molly, het positivisme dat het meisje uitstraalt en zo op je overbrengt. Trent Dalton schreef heel het verhaal neer met prachtige, poëtische beschrijvingen waar je fantasie alleen maar gelukkig van wordt. Het verhaal laat je alle facetten van het leven zien; licht, duisternis, goedheid, kwaad, verdriet, hoop, vrienden en vijanden.

Al die schitterende hemels is een verhaal dat ik niet snel zal vergeten, een verhaal dat voor mij nu al thuishoort in mijn top tien van 2022.


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Aubrey Hook zit volkomen stil met zijn rechterhand om zijn glas geklemd en staart in de ogen van zijn nichtje terwijl haar vader haar billen en dijbenen geselt met de scheerriem. Op en neer, op en neer. De beweging van dikke leren strop en het flikkeren van het keukenpeertje. Striem op striem op striem, bloed op bloed. Tien slagen, twaalf, vijftien; achttien in het totaal. En Molly Hook is op dit moment oprecht dankbaar voor de vloek van Longcoat Bob, omdat haar stenen hart het enige is wat haar ervan weerhoudt te huilen voor de ogen van haar oom met zijn versufte kop en donkeren schaduw, van wiens zwarte ogen ze zich weigert af te wenden, hoe hard die strop ook slaat, hoe diep hij ook steekt en snijdt. Kijk niet weg Molly. Graaf, Molly, graaf. Dan plooien Aubrey Hooks lippen zich tot een glimlach onder zijn dikke zwarte snor en hij brengt een toost uit op het doodgraverskind en laat het gebrul van zijn gestoorde lach horen, genietend van de muziek die hij in zijn hoofd hoort, de muzikale klanken van leer op huid.

Louter dier. Louter haat.

Specificaties

Uitgever: HarperCollins

Prijs: Hardcover €24,99 Ebook €13,99

Publicatiedatum: 15 september 2021

Aantal pagina's: 448

ISBN: 9789402708233