Het verraad van Anne Frank - Rosemary Sullivan

23-01-2022
Het baanbrekende onderzoek van een internationaal coldcaseteam in Nederland

Het verhaal

Een internationaal team laat met nieuwe technologieën en revolutionaire onderzoeksmethoden een licht schijnen op de vraag waarop velen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een antwoord hebben proberen te vinden: wie verraadde Anne Frank?

Met grote nauwkeurigheid heeft een team van onderzoekers, onder leiding van oud-FBI-agent Vincent Pankoke, tienduizenden pagina's documenten - sommige waren tot op heden onbekend -, verslagen van interviews en eerdere politieonderzoeken bekeken en nageplozen. Een uniek internationaal coldcaseteam in Nederland, bestaande uit historici, criminologen, datawetenschappers, forensisch experts, journalisten en politiemedewerkers, heeft nauwgezet de maanden in beeld gebracht die leidden tot de aanhouding van de familie Frank.

'Toen de Gestapo gewapend met geweren binnenkwam, was dat het einde van alles.'


Iedereen kent wel het verhaal van Anne Frank, en een overgroot deel van jullie zal ook ooit wel eens Het Achterhuis gelezen hebben. Maar niemand wist precies wie er schuld had aan de arrestatie van de familie Frank en hun medeonderduikers. Dit boek neemt je mee op onderzoek naar een onopgelost vraagstuk van bijna tachtig jaar geleden.

Ik keek erg uit naar dit boek, al moet ik wel zeggen dat ik wat bang was, dat het al snel te feitelijk, informatief en dus saai ging worden. Het tegendeel is waar. Je krijgt in Het verraad van Anne Frank massa's informatie te verwerken, maar de schrijfwijze is heel erg duidelijk en zeker niet langdradig. Er zijn tussen de feiten door ook anekdotes en getuigenissen geplaatst, waardoor de informatie wat afwisseling krijgt en blijft boeien.

De belangrijkste sporen uit het onderzoek worden uitgelicht. Je krijgt veel namen op je bord, maar ik kon het allemaal wel redelijk uit elkaar houden dankzij de aangename manier van schrijven van Rosemary Sullivan.

Middenin het boek vind je foto's van, natuurlijk de familie Frank, maar ook van familieleden en vrienden die betrokken waren bij het onderduiken in het achterhuis. Een fijne extra zijn de foto's van het onderzoeksteam, zo kan je toch een gezicht plakken op degene die meegewerkt hebben aan het onderzoek.

Waar Vince Pankoke erin slaagde om het mysterie van Het verraad van Anne Frank op te lossen, wist Rosemary Sullivan een heel onderzoek in een knap boek neer te schrijven. Bedankt! Bedankt om de herinnering aan alle slachtoffers levendig te houden. Nooit meer...

Niets was veranderd. Alles was veranderd.

Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

We reisden in een gewone passagierstrein. Dat de deur vergrendeld was maakte ons niet zoveel uit. We waren weer samen en hadden wat brood bij ons. We wisten waar de reis naartoe ging, maar toch was het bijna alsof we op reis gingen, alsof we weer eens een uitje maakten. En eigenlijk waren we vrolijk. Dat wil zeggen, vrolijk in vergelijking met onze volgende reis. In gedachten hielden we toen natuurlijk al rekening met de mogelijkheid dat we niet tot het einde in Westerbork zouden blijven. We wisten immers van de transporten naar Polen. En we wisten ook wat er gebeurde in Auschwitz, Treblinka en Majdanek. Maar waren de Russen inmiddels niet opgerukt tot diep in Polen? Het was zo laat in de oorlog dat men al een beetje op een goede afloop kon hopen. Terwijl we naar Westerbork reisden, hoopten we inderdaad het geluk aan onze zijde te hebben. Anne was niet weg te branden bij het raam. Buiten was het volop zomer. Weilanden, stoppelakkers en dorpen vlogen voorbij. Telefoondraden langs het spoor golfden op en neer. Het leek wel vrijheid. Kunt u dat begrijpen?


Specificaties

Uitgever: Ambo|Anthos

Prijs: Paperback €22,99 E-book €14,99

Publicatiedatum: 18 januari 2022

Aantal pagina's: 408

ISBN: 9789026346392