De boekendief - Markus Zusak

28-01-2022

Historische roman

Het verhaal

Nazi-Duitsland, 1939. Liesel is negen jaar oud wanneer zij en haar broertje Werner naar een pleeggezin worden gebracht. Werner sterft onderweg en Liesel komt alleen aan bij het oudere echtpaar Hubermann. Als ze bij het graf van haar broer een zwart boekje vindt, het zogenaamde Doodgravershandboek, begint haar liefdesaffaire met boeken en woorden. Liesel leert met hulp van haar pleegvader lezen en al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi's, uit bibliotheken; overal waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar dit zijn gevaarlijke tijden...


Dat was het begin van de ene oorlog.

Niet veel later zou Liesel in een andere oorlog verwikkeld raken.

Ik begon wat sceptisch aan De boekendief. Een slechte eigenschap van mij, wanneer een boek teveel lovende commentaren kreeg voordat ik het zelf heb gelezen. Maar ik moet eerlijk zijn, het prachtige meisje op de cover, De boekendief heeft ook mijn hart gestolen.

De boekendief wordt verteld door De Dood, die in Nazi-Duitsland tussen zijn vele werkzaamheden door het leven beschrijft van de kleine Liesel Meminger, de boekendief. Liesel Meminger leert doorheen haar leven vele prachtige mensen kennen, leert lief te hebben en ontwikkeld een passie voor woorden. Woorden die ze gretig leest en leert, en later gebruikt om haar eigen verhaal neer te pennen.

De boekendief is een ode aan de kracht van woorden, woorden die iets prachtigs kunnen opbouwen, maar ook weer kunnen vernietigen. Een verhaal dat meeslepend is van begin tot einde, een verhaal dat je zelf moet beleven. Markus Zusak vormt zijn woorden met een poëtische toets en geeft zijn zinnen net die intensiteit die nodig zijn om te ontroeren.

Wauw, De boekendief, wat een prachtig verhaal. Ik heb het verslonden van begin tot einde, maar de woorden zijn op en ik wil geen afscheid nemen. Ik zie je snel weer, Liesel Meminger.


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Voordat ze ieder naar hun eigen huis gingen, bleef Rudy nog even staan en zei: 'Dag Saumensch.' Hij lachte. 'Welterusten, boekendief.' Het was de eerste keer dat Liesel die titel kreeg toebedeeld en ze kon het feit niet verhullen dat ze er blij mee was. Zoals wij allebei weten, had zij al eerder boeken gestolen, maar eind oktober 1941 werd het dus officieel. Die avond werd Liesel Meminger werkelijk de boekendief.


Specificaties

Uitgever: The house of books

Prijs: Paperback €19,99 E-book €9,99 Tweedehandsgelukje €2,50

Publicatiedatum: 2007

Aantal pagina's: 558

ISBN: 9789044348002