VerpleegThuis - Teun Toebes

29-01-2022

Wat ik leer van mijn huisgenoten met dementie

'Het leven hier heeft geen zin, wij doen er niet meer toe, dus dan kun je maar beter echt dood zijn.' -Muriëlle Mulier

Het verhaal

Op 21-jarige leeftijd maakte Teun Toebes de gedurfde keuze om op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Niet alleen om te ervaren hoe de zorg voor mensen met dementie verbeterd kan worden, maar vooral om te laten zien dat wij als maatschappij ons beeld van dementie moeten aanpassen. Op ontwapenende en ontroerende wijze beschrijft hij de pijnlijke systemen die in de zorg en samenleving heersen en hoe wij deze kunnen veranderen.
VerpleegThuis is niet alleen een boek over de toekomst van dementie, maar vooral een boek over de toekomst van ons allemaal. Waarom? Omdat de kans dat dit boek ook over jouw toekomst gaat één op vijf is.


Teun Toebes is een man naar mijn hart, en niet alleen naar het mijne. Vanaf pagina één heeft hij mij helemaal mee. Er moet is gebeuren aan ons zorgsysteem. De werkdruk is te hoog, wat zorgt dat de bewoners te weinig persoonlijke aandacht krijgen, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat iedereen zich moet aanpassen aan het ritme van de dienst, en waardoor zo de bewoners hun eigen identiteit verliezen.

Teun Toebes heeft een passie voor dementie, en dat voel je heel erg in het boek. Hij geeft je een helder en realistisch beeld van dementie. Hij schrikt voor geen enkele situatie terug en maakt alles op een eerlijke en respectvolle manier duidelijk aan de lezer. Het enthousiasme en de positiviteit die Teun Toebes overbrengt, maakt het VerpleegThuis een heerlijkheid om te lezen.

Teun Toebes, bedankt voor de mooie, sterke en ontroerende boodschap. Ik hoop werkelijk dat er op korte termijn meer aandacht gaat naar de zorg voor mensen met dementie. Jij hebt jou bijdrage alvast dubbel en dik ingeleverd. Moest ik ooit op een afdeling terecht komen voor mensen met dementie, dan hoop ik dat er iemand zoals jij voor me klaarstaat.

Wat een heerlijke afsluiter heeft VerpleegThuis! Een vriendenboekje van de Teuns huisgenoten, hartverwarmend!

#Humanforever


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

'Mot je luisteren, Teun,' zei John met zijn Amsterdamse accent. 'Mijn hele leven hebt iedereen normaal tegen mij gedaan, totdat ze bij de dokter zeiden: "Je hebt parkinsondementie." Vanaf toen ging het bergafwaarts, niet zozeer met mijzelf, maar vooral met de manier waarop iedereen met me omging en over me praatte. Het contact met mijn oude werkmaten veranderde, buurtbewoners keken me anders aan omdat ze me zielig vonden, en er werd constant gevraagd of het nog wel ging. Kortom, mijn leven als normaal persoon was voorbij...'


Specificaties

Uitgever: De Arbeiderspers

Prijs: Paperback €20,00 E-book €12,99 Luisterboek €13,99

Publicatiedatum: 9 november 2021

Aantal pagina's: 200

ISBN: 9789029544382

Met dank aan uitgeverij De Arbeiderspers voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.