De honderd waterputten van Salaga - Ayesha Harruna Attah

07-02-2022

Historische roman

Het verhaal

Aminah woont met haar vader, zijn twee vrouwen en hun kinderen in een afgelegen dorp. Haar idyllische leven wordt bruut verstoord als op een dag gemaskerde mannen hun huis aanvallen, alles in brand steken en haar ontvoeren.
Wurche groeit op in een vooraanstaande familie, die rijk is geworden door de slavenhandel. De handel en macht van haar familie worden bedreigd door Ashanti, Britse en Duitse troepen.
In Salaga, een bruisende stad in het noorden van Ghana, befaamd vanwege de honderd putten die er zijn aangelegd om de slaven te wassen voor ze worden verkocht, kruisen de paden van deze twee jonge vrouwen elkaar.


Het verhaal De honderd waterputten van Salaga wordt afwisselend verteld door Aminah en Wurche. Twee vrouwen, ze konden niet meer verschillend zijn van elkaar en toch hebben ze onverwachte gelijkenissen.

Aminah werd samen met haar familie door slavenjagers weggehaald uit haar dorp. Wat volgt is een ellenlange tocht, waarbij ze als slaven met de hals aan elkaar geknoopt worden. Doorheen de tocht verliest ze bijna alle familieleden uit het oog, alleen haar halfzusje Hassana weet ze bij haar te houden. Samen worden ze verkocht aan hun eerste eigenaar en begint hun strijd voor vrijheid.

Wurche is een jonge vrouw die leeft in rijkdom. Echter heeft ze als vrouw ook niet de keuzes die ze zou willen. Ze wordt verplicht om te trouwen met prins Adnan, een man die ze gedwongen moet behagen en waar ze een goede echtgenote voor moet zijn. Al haar dromen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

De eerste dertig pagina's moest ik echt wel mijn hoofd erbij houden om de namen en familiebanden uit elkaar te kunnen houden. Er zijn erg veel gelijkenissen in de namen. Eens ik goed in het verhaal zat, ging het vanzelf.

Ayesha Harruna Attah schrijft met De honderd waterputten van Salaga een rijkelijke roman, die door middel van een prachtig verhaal de verschrikkelijke slavernij omschrijft. Haar poëtische schrijfstijl voert je mee naar Salaga, naar de stinkende waterputten en de uitputtende tochten door de brandende Afrikaanse zon. Een verhaal dat je beleeft en bekroont wordt met een prachtig einde.


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Precies op dat ogenblik priemde een luide, schorre schreeuw door het uitgelaten gebabbel. Het was het soort schreeuw waarvan je nekharen overeind gingen staan. Iedereen keek verward om zich heen. Een vrouw verscheen, halfnaakt, met een zware metalen ring om haar hals, en wilde zich op hen storten. Moro maakte een einde aan haar stormloop door plotseling achter haar op te duiken en haar een klap op de schouder te geven. Toen haar lichaam op de grond zeeg, boog hij voorover en hielp haar te gaan zitten, daarna tilde hij haar van de grond en gooide haar over zijn schouder. De vrouw, op wier bruine huid een gloed van rode aarde lag, kronkelde van de pijn. Er kwam een diep rommelend geluid uit haar keel.


Specificaties

Uitgever: Uitgeverij Orlando

Prijs: Paperback €21,99 E-book €9,99

Publicatiedatum: oktober 2021

Aantal pagina's: 270

ISBN: 978 94 92086 88 4

Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toesturen van een gesigneerd recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.