De roos van Napoleon - Jacobine van den Hoek

11-02-2022

Het waargebeurde verhaal van de onwaarschijnlijke liefde tussen Napoleon en Joséphine.

Historische roman

Het verhaal

Frankrijk, 1790. De vrouw die later bekend zou worden als Joséphine Bonaparte vlucht van Martinique naar Parijs om te ontsnappen aan de slavenopstanden in de Cariben. Haar echtgenoot heeft haar jaren geleden verlaten, ze staat er alleen voor. Bij aankomst blijkt het ook in Parijs onveilig voor haar en haar kinderen; de Franse Revolutie is begonnen. Als ze ervan beticht wordt tegen de revolutie te zijn, belandt ze in een van de beruchte gevangenissen waar koningsgezinden hun tocht naar de guillotine afwachten. Intussen zoekt een jonge militair, Napoleon, op zijn eigen manier naar geluk en erkenning. Net als Joséphine is hij verloren geraakt in een snel veranderende wereld. Als hun wegen elkaar kruisen, verandert de geschiedenis.


De roos van Napoleon, de titel alleen al laat me zwijmelen. Wat hou ik van de romantiek bij zulke historische verhalen, romantiek die de prachtige cover ook laat doorschemeren. Heerlijk!

Het waargebeurde verhaal over de onwaarschijnlijke liefde tussen Napoleon en Joséphine wordt verteld door Joséphine en Napoleon zelf.

Marie-Josèphe-Rose, later Joséphine genoemd door Napoleon, is een gescheiden vrouw met twee kinderen, een dochter Hortense en een zoon Eugène. Ze verblijven in een huis in Parijs en proberen samen de eindjes aan elkaar te knopen. Door de rellen en geruchten die de Franse Revolutie met zich meebrengt, wordt Joséphine beticht van koningsgezindheid. Ze wordt opgepakt en naar de gevangenis Karmel gebracht, waar de guillotine op haar wacht.

Napoleon wordt op jonge leeftijd door zijn ouders naar de militaire academie gestuurd, hoe sneller hoe beter, want zijn ouders zien niet veel goeds in hem. Naarmate hij ouder wordt en enkele veldslagen mocht leiden, raakt hij lager aan wal. Napoleon dreigt weg te kwijnen in een melancholieke fase, tot hij op straat tegen een onbekende vrouw op botst en zijn leven een heel nieuwe wending krijgt.

Wat heb ik genoten van dit verhaal! Ik kreeg vooral een mooi beeld van het leven van Joséphine en Napoleon voor ze elkaar ontmoeten, het gedeelte waar ze elkaar leren kennen en hun leven verder delen mocht voor mij best wel wat langer zijn. Stiekem hoop ik dus al op een vervolg. Jacobine van den Hoek heeft de kracht je te laten verdwijnen in het verhaal, mee te voelen met de personages en te genieten van de levensstijl van weleer. Als ik dan toch een klein minpuntje mag geven, de verhaallijnen van Napoleon zijn cursief gedrukt, dit leest voor mij niet zo prettig.

Maar kortom, De roos van Napoleon is een prachtig verhaal boordevol geschiedenis, liefde en een echte must read voor de romanlezers onder ons!


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Als een bejaarde uitgebluste man van vijfentwintig jaar kruipt Napoleon onder zijn deken vandaan, staat moeizaam op en loopt naar een stoel waar hij zich op laat vallen. Hij likt zijn droge en stukgebeten lippen en wrijft met zijn schurftige handen door zijn dunne en piekerige haar. Melancholie, noemde moeder het. Ze zei dat het bij hem hoort als de maan bij de nacht. 'De zon zal altijd weer aan de hemel schijnen, jongen, juist als je het niet meer verwacht. Vergeet dat nooit Nabulione. Vergeet dat nooit.'


Specificaties

Uitgever: HarperCollins

Prijs: Paperback €21,99 E-book €13,99

Publicatiedatum: 8 februari 2022

Aantal pagina's: 384

ISBN: 9789402709438

Met dank aan uitgeverij HarperCollins voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.