De negen - Gwen Strauss

09-03-2022

Een waargebeurd verhaal van negen vrouwen die ontsnappen uit een werkkamp.

Het verhaal

De negen is het waargebeurde verhaal van negen vrouwelijke verzetsstrijders, die zich in verschillende regio's van Frankrijk aansluiten bij het verzet; sommigen van hen zijn dan nog maar vijftien jaar oud. De jonge vrouwen smokkelen wapens door Europa, herbergen parachutisten en zorgen voor onderduikadressen voor Joodse kinderen.

Na hun arrestatie door de Franse politie worden ze gedeporteerd naar een werkkamp in Leipzig, waar ze een hechte vriendengroep vormen. In de fabriek, waar ze gedwongen worden om onder extreme omstandigheden antitankwapens te produceren, gaan ze over tot sabotage.

Een paar dagen voor het einde van de oorlog worden de vrouwen gedwongen een dodenmars te lopen, die hun einde zou betekenen. Maar totaal gebroken, uitgehongerd en uitgeput weten ze te ontsnappen.


De negen is een verhaal over negen verzetsvrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de handen vallen van de Gestapo en zo later gedeporteerd worden naar Ravensbrück. Samen vormen ze een hechte vriendengroep die elkaar steunt door de moeilijke tijden in de kampen. Maar wanneer de Duitsers de oorlog dreigen te verliezen en ze vertrekken op een dodenmars, besluiten ze om een gewaagde beslissing te nemen. Ze ontsnappen.

Met z'n negenen begint een zware tocht op zoek naar de Amerikanen, zonder in de handen te vallen van de Duitsers en met de hoop om te overleven.

Gwen Strauss heeft in dit verhaal haar hart en ziel gelegd, en dat voel je. Ze volgde zelf de route die de negen vrouwen hebben afgelegd en zamelde immens veel informatie in om zodoende het verhaal zo correct mogelijk te kunnen vertellen. Elk van de negen vrouwen wordt ruim omschreven en je krijgt ook echt een idee van hoe deze vrouwen waren. Hélène was de pillaar van de groep, terwijl Zaza weer erg poëtisch was en Lon enorm dapper. Guigui kon haar kalmte bewaren en Zinka kende geen angst, Mena was steeds goedlachs en Josée kon prachtig zingen. Nicole kon zich verliezen in heerlijke recepten en Jacky had een enorm sterk doorzettingsvermogen. Samen waren ze een ijzersterke groep vrouwen.

Naast de afzonderlijke verhalen van De negen vrouwen, die samen zijn gebracht tot één verhaal, brengt Gwen Strauss ook andere verzetslieden aan bod. Ze zijn mee in het verhaal verweven, net zoals feitelijke informatie die je wat meer vertelt over de gebeurtenissen.

Een aangenaam extraatje zijn de foto's die aan het boek toegevoegd zijn. Deze zijn zeker en vast een meerwaarde aan het verhaal.

Gwen Strauss zorgde ervoor door middel van de getuigenissen, foto's en informatie samen te voegen, een sterk verhaal te creëren. Ze maakte door haar vlotte schrijfstijl een boek dat snel leest, maar ook aangrijpt en aanzet tot nadenken. Een verhaal dat je niet onbewogen laat.

De negen is niet zomaar een ontsnappingsverhaal. Het is een verhaal over ijzersterke vriendschap, doorzetting en vechten voor rechtvaardigheid. En bovenal, een verhaal over overleven.


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Terwijl ze Reppen verlieten, leunde een oude vrouw uit een klein raam die naar Lon riep: 'Waarheen ga je, mijn kind?'

'Waar de zon ons wijst, madame.' Hélène had voorgesteld om totdat ze betere informatie kregen simpelweg westwaarts de zon te volgen, totdat ze de Amerikanen tegen het lijf liepen.

'Jawel, maar wat is je bestemming?'

'Naar huis. Naar Nederland,' antwoordde Lon.

De oude vrouw keek er niet van op en zei dat zij ook een vluchtelinge was, uit Pruisen, en ook graag ooit naar huis zou willen. Wijzend op Lons schamele bezit vroeg ze: 'En is dit alles, wat je gered hebt?'

'Nee, mevrouw,' antwoordde Lon. 'Ook mijn leven.'


Specificaties

Uitgever: Boekerij

Prijs: Paperback €20,99 E-book €12,99

Publicatiedatum: 15 februari 2022

Aantal pagina's: 400

ISBN: 9789022589535

Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.