Erfstuk- Carmen van Geffen

22-05-2023

Roman

Gebaseerd op waargebeurde verhalen en materiaal uit het familiearchief van de auteur

Door Maiti en het kind weg te sturen had hij in de ogen van de buitenwereld het juiste gedaan.

Java, 1927

Anton is geboren in Nederlands- Indië, als zoon van een Nederlander en een inlandse njai. Wanneer Anton acht is, wordt hij weggehaald bij zijn moeder. Zijn vader ziet dit als de beste keuze, om Anton niet te laten opgroeien met de voor de buitenwereld minderwaardige Indische gebruiken. Anton wordt ondergebracht bij zijn oom Theo en tante Nel. Hij komt in een allesbehalve liefdevolle situatie terecht en voelt zich uitermate eenzaam zonder zijn ouders. Wanneer zijn vader enige tijd later overlijdt, besluiten zijn oom en tante hem op internaat te sturen naar Nederland. Alles wat Anton ooit kende, blijft achter in Indië.

Utrecht, 1989

Anton wacht op zijn einde. Maar wanneer er plots een brief opduikt die zijn verleden terug bovenhaalt, wil hij alleen nog maar afscheid nemen van zijn vroegere leven in Indië. Hij vraagt zijn kleindochter Ana om op zoek te gaan naar zijn keris pusaka, een erfstuk uit zijn Indische verlezen. Een zoektocht die veel meer bovenhaalt dan alleen de keris pusaka. Talloze geheimen bereiken de oppervlakte die Anton in een heel ander daglicht lijken te zetten.

Zal Anton zijn verleden kunnen afsluiten en vergeving vinden bij zijn naaste familie?

Ze had het idee dat niemand begreep hoe het is te voelen dat je afkomst niet geleefd mag worden, maar in alles bepaalt wie je bent.

Ik las eerder al enkele romans over Nederlands-Indië en kan me ondertussen dus al een goede voorstelling maken van hoe het daar aan toeging. In Erfstuk miste ik de achtergrond van Nederlands-Indië soms wel wat. Het is zeker niet de rode draad in het verhaal, maar voor mij eerder een factor die meespeelt in het leven van Anton. Uiteraard heeft zijn afkomst wel een grote invloed op zijn leven gehad, op dat van zijn vrouw en kinderen. De tijdssprongen waar Carmen van Geffen gebruik van maakt, waren voor mij soms wel wat verwarrend, vooral omdat het verleden niet altijd chronologisch weergegeven wordt. Carmen van Geffen schrijft op een vlotte, aangename manier een deeltje van haar familiegeschiedenis neer. Elke keer weer, werd ik verrast met een nieuw ontdekt geheim van Anton en ging werkelijk mee op zoektocht met Ana.

Van de stamboom die je vooraan in het boek vindt, heb ik veel gebruik gemaakt. Elke keer een nieuw personage werd geïntroduceerd in het verhaal ging in terugkijken hoe deze in het plaatje paste.

Erfstuk is een roman die toont hoe een moeilijk verleden nog generaties lang invloed kan hebben op familie. Hoe trauma je vormt, hoe schaamte over je afkomst je verdere leven kan bepalen.

Ze kon zich nauwelijks voorstellen hoe het voor hem moest zijn geweest: zo jong je moeder moeten achterlaten en in een vreemd land telkens opnieuw naar een nieuw adres te worden verscheept; van familie naar kennissen in het internaat, nergens tijd genoeg om een thuis te maken.

Specificaties

Uitgever: Thomas Rap

Prijs: Paperback €23,99 E-book €13,99 Luisterboek €15,99

Publicatiedatum: 21 februari 2023

Aantal pagina's: 384

ISBN: 9789022339756

Met dank aan Uitgeverij Thomas Rap/ Standaard Uitgeverij voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.