Frankenstein- Mary Shelley

05-02-2024

Klassieker

Leven en dood leken mij de ideale grenzen, die ik moest doorbreken om een stortvloed aan licht in onze donkere wereld te brengen.

Victor Frankenstein heeft één grote wens. Een levend wezen scheppen. Na maanden van hard werk is het eindelijk zo ver. Het monster dat hij geschapen heeft opent voor het eerst zijn ogen. Victor, bevangen van angst om hetgeen wat hij gecreëerd heeft vlucht weg. Het monster weet te ontsnappen.

Waar Victor 'ns zo naar verlangde, lijkt een reinste nachtmerrie te worden. En dit is slechts het begin.

Was ik dan een monster, een smet op aarde, waarvoor alle mensen vluchtten en dat door ieder verstoten werd? Wat was ik?

Ik mocht van Uitgeverij Rainbow deze prachtige editie van Frankenstein lezen. Frankenstein is in mijn gedachten een monster, groen, een schroef in zijn hoofd, littekens, gescheurde kleren…Maar na het oorspronkelijke verhaal gelezen te hebben, weet ik, Frankenstein is zoveel meer dan dat! Allereerst is Frankenstein niet het monster zelf, maar de maker van het monster.

Het verhaal gaat dan ook voornamelijk over Victor Frankenstein zelf. Op aangename manier wordt diens leven beschreven, geen typerende klassieke schrijfstijl, maar wel vlot en duidelijk. Uiteraard is en blijft Frankenstein een klassieker, en dus een echte slow read.

Doordat het verhaal op verschillende manieren (brieven, dialogen, etc) en vanuit verschillende perspectieven wordt gebracht, krijg je een mooi zicht op het totaalplaatje. Ik werd helemaal meegesleept in het verhaal van het monster, de eenzaamheid en verlangen dat hij voelt. De hunkering naar aanvaarding.

Frankenstein is voor mij een erg geslaagde klassieker. Een verhaal over geheimen, angst, wraak en spijt. Met als kroon op het werk een mooi volbracht einde.

Ik was onschuldig, maar ik had wel een gruwelijke vloek over mezelf afgeroepen, even dodelijk als de vloek van de misdaad.

Specificaties

Uitgever: Rainbow

Prijs: Hardcover €17,50

Publicatiedatum: 1 december 2023

Aantal pagina's: 228

ISBN: 9789041715333

Met dank aan Uitgeverij Rainbow voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.