Fred & Ginger- Jackie van Laren & Petra Vollinga

06-11-2023

Roman

Nu hij er zo over nadenkt is hij sowieso wel klaar met het hele concept 'baasje'. Altijd maar moeten wachten totdat het baasje brokken en water in zijn bakjes gooit. Wachten met plassen tot het baasje beslist dat ze uitgaan. Wachten met een leuke autorit tot het het baasje beslist dat ie mee mag. Wie denken ze eigenlijk wel dat ze zijn, die baasjes? De baas soms? Nou, aan zijn lijf geen polonaise meer. Hij neemt ontslag. Hij gooit de handdoek in de ring.
Hij, Fred van Rosmalen, is voortaan zijn eigen baas.

De blije Golden Retriever Fred, wordt 'gered' uit het asiel door Jasmijn. Al is gered best wel veel gezegd, want Jasmijn heeft het veel te druk met haar bedrijf in modeaccessoires en kijkt amper om naar Fred. Wanneer Fred besluit om een wandelingetje te gaan maken in de straat, ontmoet hij Ginger, een nette, rode Maine- Coon kat. Na wat geplaag over en weer worden ze onverwacht toch de beste vrienden. Ginger heeft wel een goede thuis, maar toch is haar mens Steven een hoopje ellende sinds dat vrouwtjesmens verdwenen is.

Als Fred op een dag ineens van de aardbol verdwenen lijkt te zijn, voelt Ginger zich allereerst in haar eer gekrenkt. Maar wanneer ze beseft dat het menens is, zet ze samen met de dieren uit de buurt een heuse zoekactie op til om hoe dan ook Fred terug thuis te krijgen voor kerst. Zal het Ginger lukken om haar vriend tijdig terug te vinden?

Wat ziet Fred & Ginger er heerlijk kerstig uit, de cover ademt gewoonweg kerst!

Maar niet alleen de cover heeft dat hartverwarmende kerstgevoel, ook het verhaal wist mij van binnenuit te verwarmen.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Fred, Freds mens, Ginger en Gingers mens. Extra leuk, elk hoofdstuk van Fred of Ginger brengt een leuke quote met zich mee. Vooral de perspectieven van Fred en Ginger wisten mij te bekoren. De manier waarop Jackie van Laren en Petra Vollinga in het hoofd van Fred & Ginger wisten te kruipen en hoe ze bepaalde mensengewoontes wisten te beschrijven in dierentaal uitte zich in enorm grappige en typerende situaties. Maar ook het verdriet waar huisdieren soms mee worstelen werd aangehaald. Ontroerend en hartverscheurend wanneer Fred zijn vorige mens mist.

Fred & Ginger is een leuk, vlot en hartverwarmend verhaal over vriendschap, liefde en trouw, alles tezamen verpakt als prachtig kerstcadeautje.