Gallant - V.E.Schwab

12-03-2022

Fantasy

Het verhaal

Er zijn een paar dingen die de tienjarige Olivia zeker weet: ze heeft geen familie, geen stem en één groot geheim. Als ze kon praten, zou ze het vooral willen hebben over de ouders die ze nooit heeft gehad, en hoe 'anders' ze zich voelt dan de andere meisjes in het weeshuis. Maar zelfs mét een stem zou Olivia zwijgen over de schimmen en wezens die alleen zij kan zien. Het enige wat haar leven draaglijk maakt, is het dagboek van haar verdwenen moeder, Grace. Ze brengt haar dagen door met het ontcijferen van haar moeders laatste boodschap, maar het lijken wel de woorden van een vrouw die haar grip op de werkelijkheid aan het verliezen is. De laatste zin luidt: 'Alles komt goed, Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant.'

Dan ontvangt het weeshuis een brief van Olivia's oom, die haar uitnodigt om zich te herenigen met de rest van haar familie op zijn immense landgoed. Het enige probleem? Het is precies de plek waar haar moeder haar tegen wilde beschermen: Gallant. Maar wat kan er nou zo erg zijn aan een huis? Natuurlijk zal Olivia gaan, vastbesloten om meer over haar verloren familie en haar moeder te weten te komen. Maar elke familie heeft een duistere kant; zo ook de bewoners van Gallant.


Eerst en vooral, wat is deze limited edition móói! Ik ben helemaal verliefd. En dan was ik nog niet eens begonnen met lezen...!

Het verhaal gaat over Olivia Prior. Olivia woont in weeshuis Merilance, waar ze door de andere meisjes aanzien wordt als een freak. Olivia is anders als de anderen. Ze ziet er anders uit door haar bleke huid en ravenzwarte haar. Haar stem lijkt diep verborgen te zijn, want hoe hard ze ook haar best doet, ze kan geen enkel geluid maken. Olivia leidt een eenzaam bestaan in het weeshuis, al zijn er wel enkele dodelingen die haar gezelschap lijken te houden. Het enige waardevolle bezit dat ze heeft is het oude dagboek van haar moeder, waar raadselachtige notities geschreven staan die ze maar niet lijkt te kunnen ontcijferen, tezamen met tekeningen die gemaakt zijn van grote inktvlekken. Wanneer Olivia op een dag een brief krijgt van een oom die haar graag in huis wil nemen op zijn landgoed 'Gallant', veranderd alles.

Het landgoed lijkt een waar paradijs voor Olivia, maar al snel ontdekt ze dat er een vloek op Gallant  rust. Alle vorige 'Priors' lijken op eigenaardige wijze overleden te zijn, en ook haar  inwonende neef Matthew lijdt aan verontrustende waanideeën. Niemand wil Olivia iets vertellen, het enige dat haar opgedragen wordt is 'Blijf weg van de muur.' Maar laat Olivia nu net erg koppig en eigenwijs zijn...

Gallant. *Verliefde zucht* Wat een heerlijk boek! Met veel plezier liet ik mijn huishouden liggen om te kunnen verder lezen in Gallant. Het verhaal achtervolgde mijn een ganse dag in mijn gedachten en ook in mijn dromen dook Olivia enkele keren op. Gallant leest alsof je het zelf meebeleefd, je kruipt zelf in de huid van Olivia en voelt de spanning doorheen het verhaal opbouwen. Het verhaal is alles behalve voorspelbaar, en zit vol onverwachte wendingen. Ook naar het einde toe blijft Gallant verrassen.

Gallant is een spannend boek, dat je vastgrijpt en niet meer loslaat. Kippenvel verzekerd!


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

De meester van het huis is hongerig.

Die honger heeft hem uitgemergeld. Het knaagt constant aan hem, als tanden aan een kluif, totdat hij de pijn niet langer kan verdragen. Hij strekt zijn stramme vingers. Zijn honger is onverbiddelijk.

Hij wandelt door de geruïneerde tuin.

Langs de lege fontein over de onvruchtbare, kale grond van het terrein, door de verdorde velden die zich vanaf het huis ontvouwen alsof ze door een lap stof worden bedekt die door de motten is aangevreten en tot op de draad is versleten.

Het fruit in de boomgaard is rot. De aarde is uitgedroogd. Het huis brokkelt geleidelijk af, als zand in een zandloper. Hij heeft elk stukje, elke kruimel verorberd en er is bijna niks meer over. Nu vreet hij zichzelf op en met elke nacht die voorbijgaat teert hij verder in.

Hij is als een vuur dat steeds minder zuurstof heeft om te blijven branden. Maar het is nog niet voorbij. Hij zal blijven branden tot er helemaal niks meer van het huis over is, tot de wereld is verwoest.

Het enige wat hij nodig heeft is lucht.

Het enige wat hij nodig heeft is water.

Maar bovenal heeft hij háár nodig.

En dus leunt hij achterover op zijn troon en sluit zijn ogen om te dromen.


Specificaties

Uitgever: Boekerij

Prijs: Hardcover €20,00 E-book €11,99

Publicatiedatum: 1 maart 2022

Aantal pagina's: 304

ISBN: 9789022595213