Henna op je huid- Dirk Bracke

04-06-2024

Jeugd

'Touria, jij bent mijn dochter en een moslimmeisje,' zei hij op een toon die geen tegenspraak duldde. 'Ik wil dat je ongeschonden blijft, zodat ik me niet hoef te schamen als je later trouwt.'

De vijftienjarige Touria wil niets liever dan de mogelijkheid hebben om te zijn zoals de rest van haar vriendinnen. Maar haar Marokkaanse roots en het sterke geloof van haar ouders verbieden dat. Wanneer Touria Seppe naar haar vriendinnen ziet lonken, neemt ze een besluit. 'Ik kies mijn eigen leven' en ze laat haar boerka in het openbaar achterwege. Maar roddels verspreiden zich razendsnel en als Touria's ouders te horen krijgen dat ze haar geloof verloochend, is het hek pas echt van de dam.

Dirk Bracke schreef met Henna op je huid wederom een actueel verhaal. Hij snijdt met het tegenstribbelen van een tiener tegen haar geloof een heikel onderwerp aan. Een onderwerp waar (naar mijn gevoel) veel jonge Moslima's zich in kunnen vinden.

Je wordt van begin af aan meegesleept in de struggels van Touria, het verlangen naar aanvaarding en gelijkheid in een wereld doordrongen met idealistische beelden.

Door de ogen van Touria voel je haar wanhopige zoektocht naar eigen identiteit, ook al gaat dat ten koste van de band met haar familie.

Henna op je huid is een fijn, visueel verhaal over eer, geloof, vertrouwen, bedrog, vriendschap, gelijkheid en racisme. Een verhaal waarvan vele elementen na al die jaren jammer genoeg nog actueel zijn.

Specificaties

Uitgever: Davidsfonds/Infodok

Prijs: Hardcover €9,99 Tweedehandsgelukje €5,00

Publicatiedatum: 1 januari 2005

Aantal pagina's: 178

ISBN: 9789059081897