Het beste wat we hebben - Griet Op de Beeck

08-10-2021

Fictie

'Nodig zijn, was dat niet wat we allemaal verlangden?'

Het verhaal

De zitting was in volle gang, maar Lucas stond op en liep de raadkamer uit. Hij stapte in zijn auto en zonder veel nadenken reed hij naar de brug, die brug waar elk jaar gemiddeld veertienenhalf mensen af sprongen.

Het beste wat we hebben is een boek over stoppen met almaar doorgaan en stil blijven staan, over de complexiteit van collectief oud zeer, over hoe ver de schaduwen van het verleden reiken, over afscheid durven nemen, over de schoonheid van echte soorten samen, over wat een mens kan doen in een wereld zoals die van nu.


Ik hou van de boeken van Griet Op de Beeck en telkens weer blijft ze mij verbazen. Ook met Het beste wat we hebben laat ze weer eens zien wat een topschrijfster ze is.

De cover springt meteen in het oog, het kind dat afgebeeld staat lijkt zo door je heen te kijken. Een cover waar ik mijn ogen niet vanaf kan houden.

Het beste wat we hebben wordt mooi en rustig opgebouwd, de verhaallijn is goed te volgen. Ook de personages worden goed uitgediept waardoor je je onmiddellijk verbonden met ze voelt. De gedachtegang en gevoelswereld van het hoofdpersonage Lucas krijgen extra aandacht waardoor meevoelen en inleven haast vanzelf gaat.

De dialogen in het boek zijn steeds in het Vlaams, wat het ook wel typisch Griet Op de Beeck maakt. Ze slaagt er ook telkens in om je met je neus op de feiten te drukken, rond de pot draaien is echt niet aan haar besteed. Hier hou ik van!

Ik kon niet anders dan het boek razendsnel te lezen en naarmate de laatste pagina naderde, stilletjes bij mezelf te vloeken dat het einde al in zicht was.

Een prachtig realistisch, hartverscheurend maar ook hoopgevend verhaal. Griet Op de Beeck laat je nadenken over wat er echt toe doet.

Mensen leren lachen met de dingen waar ze nooit over uitgehuild zullen geraken.

Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Wat deelden ze echt? Behalve een leven? Wisten ze van elkaar wat ze ten diepste dachten, vreesden, wat hen uit hun slaap hield, waar ze niet overheen raakten, waar ze zich voor schaamden, wat ze hadden meegemaakt, lang geleden, en hoe dat nu voelde? Wanneer had ze hem nog eens een echte vraag gesteld waarop ze ook uitgebreid het ware antwoord op wilde weten? Wanneer had hij haar nog eens echt met iets geholpen, wat zij dan ook toeliet? Was dat leven samen liefde? Of een soort broederschap? Of nog iets anders waar hij geen woord voor wilde bedenken?


Specificaties

Uitgever: Prometheus

Prijs: Paperback €22,99 E-book €13,99

Publicatiedatum: 26-09-2017

Aantal pagina's: 320

ISBN: 978 90 446 2937 8