Het vuur van de vreemdeling- Mirjam Molenaar

28-07-2023

Historische roman

Deel één

1666 Nederland, Terschelling

De wereld van de drie vrienden, Sytze, Hedde en Thomas, wankelt op zijn grondvesten wanneer de oorlog tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Engeland een hoogtepunt bereikt. De 16-jarige Sytze -zoon van een loods en enige kostwinner voor zijn zus en moeder- raakt na een zware zeeslag en aanval op zijn dorp zijn thuis kwijt. Zijn zus en moeder zijn onvindbaar. Ten einde raad vlucht Sytze weg van het gevaar en vindt hij werk bij een oude bekende in een plateelbakkerij. Hedde ziet na het verlies van zijn vader geen andere oplossing dan zich aan te bieden als matroos op een oorlogsschip. Het leven op het schip is hard en gevaarlijk. Al snel verandert Hidde in een doorwinterde matroos en laat zijn zachtmoedigheid volledig varen. Thomas, zoon van een Engelse koopman komt samen met honderden anderen in gevaar wanneer er een enorme brand uitbreekt in Londen. Te midden van alle chaos worstelt Thomas met een levensgevaarlijk geheim dat nooit of te nimmer naar buiten mag komen.

Ik kreeg van Mirjam Molenaar de kans om haar debuut te lezen. Een debuut dat een greep uit de verre geschiedenis van Nederland neemt. Een geschiedenis waar ik voorheen nog niets vanaf wist maar waar ik door Het vuur van de vreemdeling enorm veel van opgestoken heb.

Het verhaal wordt vertelt vanuit verschillende perspectieven, voornamelijk Sytze komt aan bod, maar ook Hedde en Thomas spelen een grote rol doorheen het verhaal. De tijdssprongen naar het verleden laten je de vriendschap tussen de drie jongens beter begrijpen en aanvoelen.

Het vuur van de vreemdeling kwam wat traag op gang. In het begin werd ik overladen met zoveel historische feitjes dat ik even het noorden kwijt was. Dit kan deels te maken hebben met het feit dat ik als Belgische nooit veel over de geschiedenis van Nederland heb geleerd. Ik kan erin komen dat je als Nederlander opgegroeid bent met deze geschiedenis. Jammer was wel dat de boeiende verhaallijn daardoor wat meer naar de achtergrond verdween. Dit sloeg helemaal om naarmate het verhaal vorderde. Historische feitjes waren er nog steeds, maar in mindere getale aanwezig en beter geïntegreerd in de verhaallijn.

Het vuur van de vreemdeling is geen verhaal om snel tussendoor even te lezen, maar om langzaam tot je te laten komen. Een verhaal dat je meeneemt naar de harde geschiedenis van Terschelling. Een verhaal over het gevaar van oorlog op zee, epidemieën en ziektes. Maar ook liefde, vechtlust en de kracht om te overleven in deze donkere tijden zijn een rode draad in Het vuur van de vreemdeling.

Als kers op de taart vind je achteraan in het boek nog een hele reeks interessante wist je datjes en verwend Mirjam Molenaar ons binnenkort nog met een vervolg op deze sterke historische roman Het vuur van de vreemdeling.

Specificaties

Uitgever: BoekScout

Prijs: Paperback €23,50

Publicatiedatum: 16 juni 2023

Aantal pagina's: 300

ISBN: 9789464686722

Met dank aan Mirjam Molenaar voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.