Hoe je vader te verliezen- Tine Bergen

07-08-2023

Roman

Luka dwong zichzelf om terug te gaan naar die laatste keer dat hij de voordeur hier had dichtgetrokken. Hij was niet met slaande deuren vertrokken. Hij was helemaal niet vertrokken. Hij was gewoon weggegaan. En nooit meer echt teruggekomen. En stukje bij beetje was de deur steeds iets verder dichtgevallen.

Ooit trok Luka de deur van zijn ouderlijk huis achter hem dicht. De povere band met zijn ouders was er niet meer en ook zijn zus sprak of zag hij zelden. Na een maand in afzondering geleefd te hebben in de bergen, krijgt Luka plots een bericht van zijn beste vriend Gijs.

Je vader is dood. Het spijt me.

Talloze vragen komen in Luka's hoofd op. Maar verdriet blijft op de achtergrond. Eens thuis denkt Luka al zijn kwelgeesten de baas te kunnen. Maar wat als dit slechts het begin is van een gevecht tegen rouw? Een gevecht dat Luka binnenstebuiten zal keren van pijn en ongeloof. Een gevecht dat Luka nooit kan winnen.

Nog geen jaar geleden verloor ik zelf plots mijn vader. De titel Hoe je vader te verliezen raakte bij mij dan ook onmiddellijk een gevoelige snaar. En daar stopte het niet.

De eerste pagina's van het boek komen meteen heel erg binnen en zetten dan ook de toon voor de rest van het verhaal. Het verhaal van Luka, van toen en nu. Een verhaal weergegeven in korte hoofdstukken met een fijne vormgeving. Ondanks die korte hoofdstukken wist Tine Bergen mij toch telkens weer te raken. Luka's emoties die ze zo krachtig weet te beschrijven, zouden zo de mijne kunnen zijn. Ik las verder met de krop in de keel en tranen in de ogen. Hoe je vader te verliezen bracht me terug naar een wond die nog veel te vers is. Ik werd meegesleept doorheen Luka's verhaal, Luka's angsten, twijfels, vragen en onzekerheid. En kwam tot het besef, dat dit verhaal me zoveel pijn deed, dat het pure schoonheid werd.

Hoe je vader te verliezen, een verhaal zo puur, eerlijk en hard. Een verhaal over verlies en rouw. Een verhaal over in het reine komen met een onuitgesproken afscheid.

Specificaties

Uitgever: Lannoo

Prijs: Paperback €22,99 E-book €12,99

Publicatiedatum: 21 maart 2023

Aantal pagina's: 264

ISBN: 9789401490559

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.