In Birkenau haatte ik niemand- Lidia Maksymowicz & Paolo Rodari

30-05-2023

Memoires

'Ik ben uitgekozen door Jozef Mengele. Ik herinner me die naam goed: Mengele. Iedereen heeft het over hem. Mengele is alom aanwezig. Vanaf die dag wordt hij deel van mijn leven. Heb ik geluk? In zekere zin. Hij heeft me nodig voor zijn experimenten, maar wel levend.'

Luda was drie jaar oud wanneer ze tezamen met haar moeder en grootouders werd gedeporteerd naar Birkenau. Haar grootouders zal ze na aankomst nooit meer terugzien en ook van haar moeder wordt ze gescheiden. Van op een afstand probeert haar moeder voor de kleine Luda te zorgen, tot dat ook die zorg op een dag verdwijnt. Luda blijft als klein meisje alleen achter in de kinderbarak, de barak waarvan elk kind geselecteerd werd voor Mengeles experimenten. Wanneer Luda vijf jaar is, wordt Birkenau bevrijdt door de Russen. Luda mag dan misschien wel vrij zijn, maar de strijd om te overleven is nog niet voorbij.

Het verhaal dat ik hier vertel, mijn verhaal, zoals er helaas nog zoveel meer zijn, lijkt misschien onwaarschijnlijk. Of verzonnen door een zieke geest. Maar het is allemaal echt gebeurd: ik ben een van de laatste nog levende ooggetuigen van de daden van de nazi's. Hoewel ik nog een kind was toen ik naar Birkenau gestuurd werd, herinner ik me veel. Wat ik daar heb meegemaakt staat in mijn geheugen gegrift en heeft invloed gehad op de rest van mijn leven: op mijn jeugd, mijn volwassenheid en nu ook op mijn oude dag.

Verhalen over concentratiekampen zijn altijd heftig. De pijn, de ontberingen, de onmenselijke behandelingen. Maar het verhaal van Luda, later Lidia is nog heftiger. Het zijn herinneringen van een kind, vertelt door een gebroken vrouw. Herinneringen die geen enkel kind hoort te hebben, herinneringen die een jong leven voor altijd beïnvloedde.

Je word als lezer meegenomen naar Luda's leven voor de deportatie, haar leven in Birkenau en Luda's leven naar de bevrijding, wanneer ze geadopteerd werd en haar nieuwe naam Lidia kreeg. De foto's die je middenin het boek terugvindt, geven nog extra beeld bij het verhaal dat vertelt wordt, en maakt het alleen maar heftiger.

In Birkenau haatte ik niemand is een hard verhaal, over de gevolgen van een verschrikkelijke kindertijd, over hoe elke dag weer, de kracht vinden om te overleven.

Ik draag die ervaringen mee op mijn levensreis. Ze beïnvloeden mijn dagen. Mijn stiltes. Mijn glimlach na droevige momenten. Birkenau blijft bestaan. Birkenau blijft gebrand op het netvlies van degenen die in het kamp hebben gezeten. Het is een monster dat blijft praten, blijft verhalen over onbeschrijfelijke gruwelijkheden.

Specificaties

Uitgever: Mozaïek

Prijs: Paperback €21,99 E-book €9,99

Publicatiedatum: 14 maart 2023

Aantal pagina's: 183

ISBN: 9789023960980

Met dank aan Uitgeverij Mozaïek voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.