In Tweestrijd - Jenna Blum

28-12-2021

Roman

Het verhaal

Als tiener is Karena Jorge de enige die haar tweelingbroer Charles in toom kan houden. Charles heeft een bipolaire stoornis die verergert naarmate hij ouder wordt, tot op het punt dat hij een gevaar wordt voor zichzelf en anderen. Op hun achttiende verjaardag rijden Charles en Karena met hun auto zo dicht mogelijk achter een tornado aan. Wat er dan gebeurt is zo verschrikkelijk dat de tweeling vanaf die dag het contact met elkaar volledig verbreekt.

Twintig jaar later krijgt Karena een telefoontje van een psychiatrische inrichting waar Charles gedwongen is opgenomen. Ze besluit dat het tijd is om af te rekenen met het verleden en gaat haar broer ophalen, maar bij aankomst blijkt hij ontsnapt te zijn. Ze heeft maar één aanwijzing om hem op het spoor te komen: Charles is nog steeds gefascineerd door extreem weer en het tornadoseizoen is net begonnen...


Jenna Blum is een schrijfster waar je gewoon iets van moet gelezen hebben. Ik las voordien al twee van haar andere boeken maar nu was het de beurt aan In Tweestrijd.

Het verhaal is verdeeld in drie delen: de zoektocht naar Charles, verhalen over hoe Charles en Karena hun kindertijd beleefden en het laatste deel waar ze elkaar terug toelaten in elkaars leven. Dit wordt allemaal verteld uit het oogpunt van Karena.

Karena en Charles zijn als tweeling nauw verbonden met elkaar, en in het verleden was Karena steeds degene die het opnam voor Charles wanneer hij weer één van zijn buien had. Maar wanneer het op een bepaald moment misgaat, geeft Karena het op en probeert zelf verder te gaan met haar leven, al blijft deze gebeurtenis de tweeling nog jarenlang achtervolgen...

De rode draad echter doorheen heel het verhaal is het noodweer. Tornado's, aambeelden, cu,...allemaal termen die je tegenkomt in dit boek. Ik zelf vond het heel erg interessant, aangezien in België noodweer en zeker tornado's zelden of nooit voorkomen. Ook de mentale toestand van Charles, het feit dat hij bipolair is, wordt In tweestrijd mooi uitgelicht en geeft een diepgang aan het verhaal.

Daarom is de titel In tweestrijd ook zo mooi gekozen. Charles is steeds in tweestrijd met zichzelf, zit hij in een manische of depressieve periode? Wil hij blijven leven of niet? Maar ook Karena worstelt met een tweestrijd. Charles vinden of niet? De gebeurtenis uit het verleden aan het licht brengen of niet?

Ik vloog als een wervelwind door In Tweestrijd en heb er zo van genoten! Jenna Blum neemt je mee op reis om Charles te zoeken, de spanning en emoties weet ze perfect over te brengen. Wanneer Charles en Karena elkaar eindelijk vinden, vond ik de ontmoeting zo mooi dat ik kippenvel kreeg over mijn ganse lijf!

In tweestrijd is een verhaal over hoe omgaan met mentale problemen,  de kracht van de natuur en de sterkte van een tweeling.

'Als je het eenmaal in de gaten hebt, blijf je het maar zien, ik kan er niet mee ophouden en daar ben ik zo dankbaar voor, want het is zo prachtig, K, het is zo verdomde prachtig, ik zweer het je, je gaat er bijna door in God geloven.'

Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Karena kan het hem niet kwalijk nemen. Het is zo oneerlijk, denkt ze, dat haar broer zo'n hoge prijs moet betalen voor iets wat om te beginnen niet eens zijn schuld is. Ja, Charles is een genie en hij is dol op zijn bevliegingen. Maar Charles' stoornis is een geschenk dat niemand wil krijgen. Er is geen geneesmiddel voor, geen oplossing. Of Charles neemt zijn medicijnen en lijdt, of hij doet dat niet waardoor alle anderen lijden. Het is kolossaal, ziekmakend, absoluut oneerlijk.


Specificaties

Uitgever: Boekerij

Prijs: Paperback €20,00 E-book €7,99 Tweedehandsgelukje €2,50

Publicatiedatum: 2011

Aantal pagina's: 384

ISBN: 9789022560976