Leen Sanders- Erik Brouwer

04-09-2023

Biografie

Non-fictie

'Een optimist dat moet je zijn, die alle ronden blijft staan, laat zich niet knock out slaan.'

De Rotterdamse Leen Sanders droomde al van kleins af aan van een bokscarrière. Door hard werken en trainen wordt hij al op zijn eerste officiële match gespot als topper. Zijn dromen lijken allemaal één voor één uit te komen; Nederlands kampioen lichtgewicht, een liefhebbende echtgenote en twee zoontjes. Toch dreigt het opkomende antisemitisme roet in het eten te gooien, als Jood krijgt Leen steeds minder matchen en dus ook minder publieke aandacht. Wanneer de Duitsers de bovenhand krijgen en Leen tezamen met zijn gezin gedeporteerd wordt naar Auschwitz lijkt het einde nabij. Leens vrouw en kinderen worden bij aankomst onmiddellijk begeleid naar de gaskamers. Maar voor Leen is zijn bloemkooloor –dat hij opliep door een bokswedstrijd- zijn redding. Een SS'er herkent Leen als bekende bokser en heeft een voorstel voor hem. Als hij de SS'ers vermaakt met bokswedstrijden, krijgt hij een betere werkomgeving en meer voedsel. Leen stemt toe en gebruikt twee jaar lang zijn bevoorrechte positie om andere gevangenen te voorzien van kleding, voedsel, medicijnen, betere werkomgeving en zelfs werkontduiking. Leen manifesteert zich als een ware held, die tientallen gevangenen redt met gevaar voor eigen leven.

'Ik zie het nog elke avond voor mij,' zal Leen later zeggen.

Leen Sanders is het levensverhaal over een ware oorlogsheld. Met gevaar voor eigen leven besloot hij om anderen te helpen in een situatie waar menselijkheid onvindbaar lijkt.

Het verhaal zelf kwam wat trager op gang. Er is een hele periode voor Leens deportatie die uiteraard ook van naderbij wordt toegelicht. Voornamelijk Leens uitgroeiende bokscarrière wordt daar gedetailleerd omschreven. Ook tal van andere historische feitjes zijn feilloos verweven door dit ganse verhaal. Al deze extra achtergrondinformatie zorgt voor een duidelijk beeld over wat er zich afspeelde in deze periode. Verder las het verhaal best vlot, toch werd er doordat het verhaal deels feitelijk, deels verhalend werd geschreven een zekere afstand bewaard tussen lezer en verteller. Anderzijds, was de epiloog wel persoonlijk en aangrijpend.

Leen Sanders is een stevig onderbouwd non-fictie verhaal over een ware oorlogsheld. Een onwaarschijnlijk dappere man die een groots standbeeld verdiend.

Specificaties

Uitgever: Thomas Rap

Prijs: Paperback €23,99 E-book €12,99 Luisterboek €15,99

Publicatiedatum: 26 april 2023

Aantal pagina's: 288

ISBN: 9789400408395

Met dank aan Uitgeverij Thomas Rap voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.