Lentegroen - Jackie van Laren

02-11-2021

Deel 1 van de Onder de bomen- serie

Feelgood

Het verhaal

Als de stoere, zelfstandige boswachter Sylvie wordt bedrogen door haar vriend, aarzelt ze geen moment. Ze verhuist met haar dochter Ties naar een plek waar ze een nieuwe baan kan krijgen en zweert nooit meer aan een relatie te beginnen. Boswachterij De Grote Weijde, op de Utrechtse Heuvelrug, is een prachtig gebied, en het boshuisje waar ze zo in kan trekken is ook een bonus. Het enige minpunt: ze moet de als moeilijk bekend staande eigenaar van landgoed Woudenbergh zien over te halen het landgoed open te stellen voor recreanten.

Freek, de eigenaar van het landgoed, is mensenschuw, eenzelvig en een beetje wereldvreemd, maar tegelijk ook hyperintelligent. Hij zit niet te wachten op bemoeienis van buitenaf, maar als er criminele activiteiten op zijn landgoed plaatsvinden en hij Sylvies hulp heel hard nodig heeft, moet hij wel uit zijn schulp komen. Het gaat hem beter af dan hij had gedacht, al is hij ervan overtuigd dat hij zich beter verre van andere mensen kan houden. Vooral van zo'n leuke vrouw als Sylvie.

Wat een voorrecht was het toch om in zo'n omgeving haar werk te mogen doen; als het aan haar lag zou ze hier blijven wonen zolang ze kon.


Eindelijk begonnen in de Onder de bomen- serie van Jackie van Laren, zo kan ik lekker in één keer doorlezen tot het laatste deel van de serie dat einde deze maand uitkomt.

Het verhaal wordt afwisselend verteld uit twee perspectieven; Sylvie en Freek.

Sylvie is de nieuwe boswachter in het dorp. Ze wil een nieuwe start maken na een op de klippen gelopen relatie. Sylvie is een vrijgevochten, zelfstandige en stoere vrouw die er niet van houdt om als een softie behandeld te worden, want dat is ze absoluut niet. Ze is niet bang om de handen uit de mouwen te steken en als nieuwe boswachter staat ze te popelen om de kettingzaag boven te halen.

Sylvie is de trotse moeder van Ties. Ties is een elfjarige meid met aanleg voor alles wat met computers te maken heeft. Ze barst van de energie en probeert haar liefde voor de natuur te koppelen aan haar liefde voor computers.

Hier komt Freek in beeld. Freek is een jonge, single graaf die woont in het koetshuis op landgoed Woudenbergh, vlakbij het bos waar Sylvie en Ties wonen. Hij probeert de schulden die zijn ouders gemaakt hebben af te lossen door te werken als ethisch hacker. Freek is nogal een einzelgänger en maakt moeilijk sociaal contact, maar wanneer hij Ties tegen het lijf loopt, wordt hij al snel overhaalt om haar te helpen met een app.

Wat een heerlijk feelgood verhaal! Dankzij de heerlijke omschrijvingen van Jackie van Laren, voelde ik mij thuiskomen in het bos. Het is een verhaal met diepgang en heerlijke Nederlandstalige humor. Het verhaal kan af en toe wat voorspelbaar zijn, maar Jackie van Laren kan het zo mooi inpakken dat je er toch nog een beetje verrast bij kijkt. Jackie van Laren kaart in Lentegroen ook wel enkele ernstige onderwerpen aan; pesten, maatschappelijke druk, autisme, er niet bij horen...Dit zorgde ervoor dat ik mij nog dieper in het verhaal kon inleven.

Voor mij is het tot nu toe de beste feelgood van Jackie van Laren, maar misschien zeg ik dat ook weer als ik Zomerloof gelezen heb? Want ik kan niet wachten om daaraan te beginnen!


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Sylvie legde even haar handpalm tegen zijn onderarm en hij hield prompt zijn mond, slikte en knipperde met zijn ogen.

Ze bedacht dat ze te dicht bij hem stond. Het contact van haar hand met de warme huid van zijn onderarm, vol zachte blonde haartjes, gaf haar een vreemd trekkerig gevoel onder in haar maag; ze liet snel weer los, maar ze bleven elkaar aankijken, zonder iets te zeggen. Er viel een pluk haar in een boogje half voor Freeks gezicht en ze zag in het gefilterde licht onder de bomen van het schoolplein nu heel duidelijk dat zijn ogen niet helemaal dezelfde kleur hadden. Vreemd, bedacht ze zich terwijl het moment voortduurde; dat had ze nog nooit met een man gehad. Dat ze zo'n lange blik met hem kon wisselen, dat noch zij, noch hij blijkbaar zin had om de blik te verbreken en dat het toch niet ongemakkelijk werd. Althans, het was wel een beetje ongemakkelijk, maar dat woog niet op tegen hoe fijn het was om zo met hem te staan. Zonder iets te zeggen een beetje naar elkaar kijken.


Specificaties

Uitgever: Boekerij

Prijs: Paperback € 17,50 E-book €9,99 Luisterboek €14,99

Publicatiedatum: februari 2021

Aantal pagina's: 352

ISBN: 978 90 225 9144 4