Lessen in chemie- Bonnie Garmus

19-12-2023

Roman

Elizabeth Zott, jij gaat de wereld veranderen.

1961

Elizabeth Zott had nooit een andere droom dan beroemde chemicus te worden. Maar door allerlei omstandigheden in haar leven, lijkt haar droom verder verwijdert dan ooit. Haar ongehuwde status als alleenstaande moeder lijken haar in het maatschappelijk hokje 'beschamend' te duwen. Maar wanneer er een klein sprankje geluk haar naar de televisiestudio brengt, waar ze haar eigen kookprogramma 'Supper at six' mag presenteren, grijpt Elizabeth onbewust de kans om vrouwen kracht te geven. Door haar onverbloemde uitspraken op live televisie wordt Elizabeth al snel een voorbeeld voor alle huisvrouwen. Maar ze mag dan wel beroemd zijn om haar rechtvaardigheid en intelligentie, toch is dat allesbehalve de droom waar ze ooit naar verlangde. Als de sterke vrouw die Elizabeth is, gaat ze de strijd aan om te vechten voor wat haar toekomt.

Ik hoorde eerder al heel wat positieve reacties over dit boek, en na het lezen van De lessen van chemie kan ik deze reacties alleen maar beamen.

Al had ik in het begin van verhaal wel wat moeite met de trage opbouw. Ik vroeg mij meermaals af: 'Waar gaat dit verhaal heen?' Maar eens verder gevorderd was er helemaal geen sprake meer van twijfels.

Bonnie Garmus schreef met Lessen in chemie een verhaal uit het leven gegrepen, maar tegelijkertijd ook een verhaal dat zoveel meer is dan dat. Alles wat ik niet verwacht had, maar wel zoveel beter dan elke verwachting.

Elizabeth Zott is de stem van alle vrouwen. De persoonlijkheid van dit hoofdpersonage spat van de pagina's af. Vechtend voor evenwaardigheid tussen mannen en vrouwen ontketend ze een ware revolutie in de huiskamer. Haar passie voor chemie uit zich soms in grappige situaties, waar ze koffie zet met haar laboratorium of gewoonweg niet rationeel kan nadenken.

Lessen in chemie is een meeslepend, liefdevol verhaal over het strijden voor je eigen rechten en waarden, het geloven in de waarheid en het nooit opgeven van waar je voor staat.

Iedere dag. Telt.

Specificaties

Uitgever: Boekerij

Prijs: Paperback €20,99 E-book €12,99 Luisterboek €14,99

Publicatiedatum: 5 april 2022

Aantal pagina's: 384

ISBN: 9789022598399

Met dank aan Uitgeverij Boekerij voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.