Maandag zal er van ons gehouden worden- Najat El Hachmi

28-07-2023

Roman

Zijn zoals het hoorde en niet zoals we waren, dat was de kwestie.

De zeventienjarige Naíma doet haar uiterste best om in het hokje te passen dat de maatschappij in Barcelona voor haar voorbehouden heeft. Ze neemt zich elke maandag opnieuw voor om harder haar best te doen,  harder te werken om toch maar in dat hokje te passen. Tot er een nieuw buurmeisje in haar buurt komt wonen, een nieuwe vriendin die op de bewondering van Naíma kan rekenen. Een vriendin die van dat voorziene pad afwijkt, eigen beslissingen neemt en ambitie heeft. Een vriendin waar Naíma meer dan wat dan ook wil op lijken. Alleen is dat buiten Naíma's naaste omgeving gerekend.

Je verscheen plotseling in mijn leven als de belichaming van alles wat ik wilde zijn en niet was.

Naíma vertelt het verhaal rechtstreeks aan haar trouwe vriendin in de vorm van een mooi en oprecht dankwoord. Ze vertelt haar gedachten, haar strubbelingen met haar eigen identiteit, haar angsten, dromen en verlangens. Ze stelt haar hart open naar haar trouwe vriendin, maar ook naar ons, als lezer. Ondanks het verhaal toch erg vlot vertelt wordt, kon het verhaal mij niet heel de tijd boeien. Al moet ik wel zeggen, dat naarmate het verhaal vorderde, Naíma onder mijn huid wist te kruipen. De maatschappelijke druk voor migranten is zo verschrikkelijk hoog en het is haast onmogelijk aan alle regels en afspraken te voldoen. De schrijnende toekomst die Naíma tegemoet ziet is slechts het puntje van de ijsberg van dit verhaal.

Maandag zal er van ons gehouden worden is een prachtige roman, over afkomst, sociale klasse, opgelegde beperkingen en verwachtingen. Over hoe het leven van twee krachtige jonge vrouwen wordt beheerst door het vechten voor vrijheid en rechtvaardigheid.

Maandag, maandag, maandag…

Maandag zullen we anders zijn. Maandag zal er van ons gehouden worden.

We zijn niet te stuiten. We zullen rennen over stoffige of modderige wegen, we zullen springen tot we met onze kruin tegen het plafond van onze kamer stoten, we zullen onze oerinstincten weten te beheersen. We zullen sterk zijn, ijzeren wilskracht tonen.

Maandag begint een nieuw leven, zullen we zijn hoe we moeten zijn- niet hoe we zijn. We zullen ons aanpassen aan de juiste vorm, we zullen ons lichaam in de mal van wat correct is persen, en wat niet meer bruikbaar is zullen we weggooien, op die manier is succes verzekerd. We zullen precies voldoen aan alle normen, we zullen voorbeeldige vrouwen zijn en al onze plichten nakomen: de plichten die ons zijn opgelegd en de plichten die we onszelf hebben opgelegd om nog beter te zijn dan van ons gevraagd wordt.


Specificaties

Uitgever: Meulenhoff

Prijs: Paperback €22,99 E-book €13,99

Publicatiedatum: 13 april 2023

Aantal pagina's: 288

ISBN: 9789029094979

Met dank aan Uitgeverij Meulenhoff voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.