Notities van een generaal- Peter van Uhm

27-11-2023

Met Sander Koenen

Veertig lessen over leven en leiderschap

In dit boek deelt Peter van Uhm, voormalig Commandant der Nederlandse krijgsmacht, zijn eigen inzichten over leiderschap, die hij in de loop van zijn carrière verzameld heeft.

'Humor is geen grapje', 'Verdedig je alles? Dan verdedig je niets!', 'Toon je zwakte, dat is je kracht'. Dit zijn maar enkele van de oneliners die Peter van Uhm opstelde tijdens zijn carrière. Lessen die hij zelf getrokken heeft. Elk hoofdstuk omvat één van deze veertig lessen over leven en leiderschap, waarbij in enkele bladzijden een ervaring met de lezer gedeeld wordt.

Peter van Uhm laat vooral zien hoe sterk de kracht van zelfreflectie en zelfbewust zijn is. Hij deelt zijn ervaring op vlak verschillende facetten die van belang zijn als leidinggevende, zoals hoe het beste uit je team te halen, hoe je een boodschap overbrengt, verbale en non verbale communicatie, beslissingen nemen, enz.

Achteraan in het boek is wat ruimte gelaten om je eigen oneliners, kreten, wijsheden of andere te noteren. Dit speelt heel hard in op het achterliggende doel van dit boek: Reflecteer over jouw eigen gedrag om inzicht te krijgen in hoe je nog effectiever kunt zijn in het meenemen van je mensen.

Na het lezen van dit boek kan je niet anders dan heel veel respect te hebben voor Peter van Uhm. Hoe hij in het leven staat, wat hij wil betekenen voor zijn mensen en hoe hij zijn mensen wil leiden. Hij is iemand die zich zeer verantwoordelijk voelt voor zijn mensen en die de juiste waarden en normen heel hoog in het vaandel draagt. Je voelt hoe eerlijk alles neergeschreven is. Hoe hij zijn successen met de lezer deelt, maar tegelijkertijd ook zijn eigen fouten laat zien en wat hij daar uit geleerd heeft. Het boek leest zeer vlot en is helemaal geen zware kost. Dit is interessant leesmateriaal voor elke leidinggevende. Al leest het ook zeer prettig als niet leidinggevende met wat interesse in het militaire leven.

Specificaties

Uitgever: Atlas Contact Business

Prijs: Hardback €20,00 E-book €13,99

Publicatiedatum: 29 september 2023

Aantal pagina's: 216

ISBN: 9789045049663

Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact Business voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.