Rusland - Edward Rutherfurd

23-02-2022

Historische roman

Het verhaal

In de historische roman 'Rusland' wordt bijna twintig eeuwen geschiedenis verteld van een van de meest intrigerende landen ter wereld: Rusland. Op magistrale wijze neemt Rutherfurd ons mee aan de hand van de lotgevallen van vier families. Zij allen hebben hun wortels in Russka, een dorpje gelegen in het hart van Rusland tussen de Don en de Wolga, daar waar bossen en steppen elkaar ontmoeten. Door oorlogen, huwelijken en persoonlijke veroveringen raken de families met elkaar verbonden. Sommige leden blijven in Russka, andere zwerven uit over Rusland of vluchten naar het Westen... maar hun afkomst vergeten zij nooit. De tsaren, de Wolga, Lenin, Moskou, Stalin, Leningrad, de Russische Revolutie, 'Rusland' is een roman die doorspekt is met de rijke geschiedenis van het land.


Wat een kanjer, Rusland van Edward Rutherfurd. Nadat ik ook al 'China' van hem gelezen had, was ik verkocht aan zijn rijkelijke historische romans. Nu was het dus de beurt aan Rusland.

Het verhaal begint bij het jaar 180 waar Lebeb en Kiy het begin vormen van een lange Russische  geschiedenis over families die doorheen de tijd met elkaar verbonden raken.

Elk hoofdstuk neemt je telkens opnieuw mee in een nieuw verhaal in een nieuwe tijdzone. Het fijne eraan is, dat alles wel samenhangt. De familielijnen lopen mee met de tijd, waardoor je de ganse geschiedenis van vier families ontdekt. Door de eerste tien eeuwen (0-1000) wordt nogal snel door gegaan, anderzijds nemen de twee laatste eeuwen (1800-2000) één derde van het boek in beslag. Logisch ook, hoe verder in de tijdlijn, hoe meer historische gebeurtenissen er plaatsvonden.

Edward Rutherfurd schrijft de complexe geschiedenis van een groots land ter wereld; over oorlogen, persoonlijke veroveringen en huwelijken, over religie, cultuur, economie en politiek, over liefde en haat, trouw en verraad, hoop en vertwijfeling.

Rusland is geen boek dat je even snel tussen moet willen lezen, het is echt een boek waar je best je tijd voor neemt. Het leest vlot, maar toch ben je een tijdje zoet met de bijna 900 pagina's. Edward Rutherfurd overspoeld je met historische informatie, maar weet wel perfect de balans te vinden tussen het non-fictie gedeelte van de geschiedenis geplaatst in een roman. Het enige dat voor mij soms een struikelblok was, waren de vele terugkerende traditionele namen, kinderen worden naar hun grootouders genoemd etc. Ik moest soms echt eventjes in mijn hoofd bijbenen, wie bij welke familie hoorde, en wie welke band met wie had. Handig is wel dat er vooraan in het boek een stamboom te vinden is van de families.

Edward Rutherfurd is ervan overtuigd dat men zo ver mogelijk in het verleden van een land moet graven om ook maar iets van het heden of de toekomst te kunnen begrijpen. Momenteel is Rusland terug actueel, als je dit boek gelezen hebt, zou je zelfs bijna kunnen zeggen dat dit voorspelbaar was...

Rusland is een prachtig historisch naslagwerk, voor al wie wil genieten van de kostbare geschiedenis van Rusland.


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Pinegin was alleen. Toen Olga was weggegaan, besloot hij langs de laan naar Russka te lopen en nu zat hij op een kleine grafheuvel naast de weg, genietend van het uitzicht op het klooster. De middagzon bescheen de glanzende koepels.

Waarom zou hij het niet doen? Hij was toch een heer? En ze was een bijzondere vrouw, anders dan alle andere. Hij had genoeg vrouwen gekend in het verleden, maar omdat hij zo afschuwelijk arm was, voelde hij zich altijd ongemakkelijk in het gezelschap van adellijke dames. Hij maakte zichzelf wijs dat ze oppervlakkig en oninteressant waren. Wat hebben ze mij te zeggen, ik die zo vaak op de grens van leven en dood heb gestaan? Maar Olga was een bijzondere vrouw. Ze had geleden, hield hij zichzelf voor. Ze zou hem kunnen begrijpen. Hij vermoedde dat hij nooit een tweede vrouw als zij zou vinden. Hij was nog altijd arm, dat was zeker. Maar hij had gezien dat als andere arme mannen met een rijke vrouw trouwden, de mensen een hoge dunk van hen hadden en dat men zelfs bewondering voor hen had. En hij had andere dingen te bieden. Hij was in staat voor zichzelf te zorgen en hij wist wat het was om alleen te staan. Bovendien had hij nooit angst gekend, en daar was hij trots op.


Specificaties

Uitgever: Uitgeverij De Fontein

Prijs: Hardback €29,99 E-book €14,99

Publicatiedatum: 6 maart 2018

Aantal pagina's: 896

ISBN: 9789026144769

Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.