Schaduw en licht- Anne Stern

08-01-2024

Historische roman

Vrouwen van Berlijn #1

Haar taak was het zich om de ongeboren kinderen te bekommeren, die het flakkerende licht van deze onzekere wereld wilden aanschouwen.

Berlijn, 1922

De Grote Oorlog mag dan wel voorbij zijn, voor de Berlijners is het slechts het begin van enorme armoede. In dit naoorlogse Berlijn is Hulda Gold vliegende vroedvrouw. Ze helpt zwangere vrouwen waar ze maar kan en doet er alles aan om iedereen de beste zorgen te geven in deze moeilijke tijden. Als de buurvrouw van één van Hulda's patiënten dood in het kanaal wordt teruggevonden, raakt Hulda bij de zaak betrokken. Was het een ongeluk of was het moord? Hulda ontpopt zich tot een ware, dappere detective en is vastbesloten om het slachtoffer de gerechtigheid te brengen die ze verdiend.

Schaduw en licht is het eerste deel van de Vrouwen van Berlijn-serie.

Schaduw en licht toont alle facetten van het naoorlogse Berlijn. Rijkdom aan de ene kant van de stad en armoede aan de andere kant. Twee extremen, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Twee zijdes waar Hulda mee te maken krijgt. Beide kanten weet Anne Stern mooi te omschrijven, en neemt je op beeldende wijze mee in de moeilijkheden van deze tijd.

Naast het hoofdpersonage Hulda, die tevens meer detective dan vroedvrouw blijkt te zijn, zijn er nog verschillende andere personages die aan bod komen. Deze zijn allemaal wat moeilijker te peilen en leer je jammer genoeg niet zo goed kennen.

Gebeurtenissen volgen elkaar vlotjes op in Schaduw en licht, telkens weer verrassend en onvoorspelbaar. Toch wist het verhaal me niet de hele tijd te boeien. Sommige hoofdstukken hielden me stevig in z'n greep, terwijl andere dan eerder wat langdradig voelden. Ook emoties wisselden zich af, soms erg aangrijpend en meeslepend, op andere momenten weer wat vlak.

Toch heel erg veel opgestoken van Schaduw en licht, de historische feitjes die doorheen het ganse verhaal terug te vinden zijn geven het verhaal net dat, dat het nodig heeft.

Benieuwd naar het tweede deel van deze serie!

Specificaties

Uitgever: Boekerij

Prijs: Paperback €21,99 E-book €12,99

Publicatiedatum: 20 juni 2023

Aantal pagina's: 304

ISBN: 9789022599846

Met dank aan Uitgeverij Boekerij voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.