Stoner- John Williams

29-04-2024

Roman

Hij wist dat hij iets onmogelijks wilde en dat speet hem.

Begin 20ste eeuw

De jonge William Stoner krijgt de kans om te ontsnappen uit de armoedige boerderij waar hij met zijn ouders is opgegroeid. Waar hij oorspronkelijk de kans krijgt om landbouwkunde te gaan studeren op de universiteit, kiest hij na een jaar studie ervoor om zich te verdiepen in de Engelse letterkunde. Tot verdriet van zijn ouders, vindt Stoner een echte thuis in de Columbia universiteit. Wat volgt is een levenslange toewijding aan het doceren van Engelse literatuur. Maar naast het doceren denkt Stoner ook de liefde te ontdekken in de mysterieuze, welgestelde Edith. Maar eens getrouwd lijkt niets meer op wat het ooit geweest was. Met geen enkel contact meer met zijn ouders, een mislukt huwelijk, een slechte relatie met zijn dochter en een debacle op de universiteit kwijnt Stoners leven al snel weg tot niets meer dan dat van een onbeduidend man.

Zo slaagde hij erin om te leven, en zelfs, een heel enkele keer, om gelukkig te zijn.

Stoner vertelt het verhaal van het sobere leven van een man. Een man die zich overgeeft aan het leven dat voor hem weggelegd is en verder niets verlangd. Op poëtische wijze neemt John Williams je mee in het levensverhaal van William Stoner. Hij laat je meevoelen, mee vereenzamen en mee liefde en sympathie creëren voor Stoner.

Het mag dan geen verhaal zijn vol spanning en plots. Toch weet John Williams je mateloos geboeid te houden, te intrigeren en op een zekere manier te ontroeren en te raken. Een sluier van mysterie en melancholie omhuld het ganse verhaal en laat je steeds meer nadenken over: 'Wie is Stoner?' en 'Wat voelt hij?'.

Stoner is een duidelijk, sober maar toch ontroerend verhaal over een man die zijn leven gaf voor anderen, maar later in eenzaamheid sterft. Een man die het leven zag voorbijkomen, maar nooit de kracht had om hier ook daadwerkelijk aan deel te nemen.

Hij ging de kamer uit, de duisternis van de lange gang in en liep bedrukt het zonlicht in, de vrije wereld in die, waarheen hij zich ook begaf, als een gevangenis voor hem was.

Specificaties

Uitgever: Lebowski

Prijs: Gebonden €15,00 Paperback €19,95 E-book €9,99 Luisterboek €9,99 Tweedehandsgelukje €5,00

Publicatiedatum: 15 september 2012

Aantal pagina's: 320

ISBN: 9789048818723