Storm boven de velden- Marie Lacrosse

07-08-2023

Historische roman

Wijngaard- trilogie #1

De Elzas, 1870

Irene groeit op in een weeshuis. Liefde heeft ze er nooit gekregen en ook vriendschap is er een zelden goed. Wanneer Wilhelm Gerban -een rijke wijnhandelaar- Irene wil aannemen als dienstmeisje in zijn prachtige landhuis, gaat er een nieuwe wereld voor haar open. Het is hard werken in de nieuwe familie en vooral de dochter des huizes Mathilde maakt het Irene maar al te graag het leven zuur. Maar wanneer Franz –de zoon van Wilhelm Gerban- naar huis terugkeert na een mislukte schoolcarrière, schijnt er voor Irene een lichtpuntje in de duisternis. Ook Franz merkt Irene op, en de eerste vonken slaan zachtjes over. De seizoenen verstrijken en ook de vlammen tussen de twee laaien steeds hoger op. Een hartstochtelijke liefde groeit en bloeit, maar wat met de familie? Zullen ze ooit een relatie tussen een dienstmeisje en een rijke wijnhandelaarzoon accepteren? En wat wanneer er een bloeddorstige oorlog ontluikt tussen Duitsland en Frankrijk?

Is de liefde van Irene en Franz sterk genoeg om al deze obstakels te overwinnen?

Vooraan in het boek vond ik een enorme personagelijst. Deze deed me even schrikken, maar gelukkig niet terecht. Het verhaal is allesbehalve complex, en de personagelijst heb ik geen enkele keer nodig gehad.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Irene en Franz. Beide nemen ze je mee in hun wereld, hun verhaal en hun leven. Mettertijd worden deze steeds meer met elkaar verweven. Storm boven de velden wist me mee te slepen van begin tot einde, een vlotte, aangename schrijfstijl verweven met tal van historische feitjes zorgden voor een intrigerend verhaal. Af en toe sloop er een zekere voorspelbaarheid in, maar deze werd dan al weer snel teniet gedaan door een andere onverwachte wending.

Doorheen het verhaal werd ik geconfronteerd met tal van emoties. De onmacht van Irene was hartverscheurend, de intriges van Mathilde en haar vader riepen enorme woede op, de weemoedigheid van Pauline -de vrouw des huizes- zorgde op zijn beurt weer voor compassie en de onwetendheid van Franz wekte medelijden op. Marie Lacrosse liet me elke emotie één voor één voelen tot in de puntjes van mijn tenen.

Een toppertje, deze Storm boven de velden! En alleen maar goed nieuws, want er komen nog twee delen van deze fijne historische roman aan.

Specificaties

Uitgever: Boekerij

Prijs: Paperback €22,99 E-book €13,99

Publicatiedatum: 12 april 2023

Aantal pagina's: 560

ISBN: 9789022598146

Met dank aan Uitgeverij Boekerij voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.