Terug naar Insulinde- Elle van Rijn

17-04-2023

Historische roman

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Mary Hens

Rosa groeit voorspoedig op in een belangrijke familie in Nederlands-Indië. Maar wanneer haar ouders gaan scheiden, wordt Rosa ongewild ondergebracht bij haar tante in Nederland. Ze kan maar niet aarden in Nederland en mist haar geboorteland. Wanneer de oorlog uitbreekt is Rosa dan ook blij dat ze terugkeren naar Nederlands-Indië, waar ze samen met haar moeder, stiefvader en zus in een huis in Batavia gaat wonen. Maar ook daar is er niemand veilig voor de oorlog. Na de aanslag op Pearl Harbour, wordt hun gegronde angst voor de Japanners groter. Vrienden vertrekken om zich aan te melden bij het leger en ook steeds meer burgers vluchtten weg. Wanneer Rosa en haar familie zich moeten aanmelden bij een interneringskamp weten ze niet wat te verwachten, maar al snel worden hun ogen geopend voor de afgrijselijke leefomstandigheden.

Ik las eerder al 'De crèche' van Elle van Rijn, een verhaal dat me zo aangreep, dat ik Terug naar Insulinde wel moest lezen.

Terug naar Insulinde, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Mary, wordt verteld vanuit het perspectief van Rosa, een sterk, dapper meisje dat veel te snel volwassen moest worden, en uitgroeide tot een zorgzame, moedige en krachtige tiener. Doorheen het verhaal bewijst Rosa zich als de vechter, de doorzetter en de spil van haar gezin. De koloniale samenleving waar racisme de dagelijkse gang van zaken is, de ontberingen in de kampen, Elle van Rijn schuwt de horror niet. Horror, waar in de geschiedenis te weinig over uitgeweid is. Door de vlotte, beeldende schrijfwijze komt het verhaal nog harder binnen.

Terug naar Insulinde is een indrukwekkend, eerlijk verhaal doorspekt met geschiedenis, rauw, wreed, hard en bovenal echt.

Specificaties

Uitgever: Hollands Diep

Prijs: Paperback €22,99 E-book €11,99 Luisterboek €12,99

Publicatiedatum: 23 augustus 2022

Aantal pagina's: 336

ISBN: 9789048864522

Met dank aan Uitgeverij Hollands Diep voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.