Vaderland- Burkhard Bilger

07-08-2023

Non- fictie

Biografie

Zoals veel mannen van zijn generatie was mijn grootvader niet van de zelfexpressie. Hij heeft geen uiterste wilsbeschikking of dagboek met zijn zielenleven nagelaten, geen opgepoetste oorlogsverhalen als glanzende gelukssteentjes in zijn binnenzak. Hij wilde vergeten, niet onthouden.

Burkhard Bilger begon zijn onderzoek dankzij een verhaal van zijn moeder. Op een bepaald moment in het jaar 2000 vertelde ze hem een anekdote over Karl, zijn grootvader. Het verhaal prikkelde onmiddellijk Burkhards jounalistieke zintuigen en al snel begon er een zoektocht doorheen het verleden van zijn overleden grootvader.

Karl Gönner vocht in de Eerste Wereldoorlog, waar hij zijn oog verloor. Toch gaf Karl het leven nog niet op. Hij vond de liefde en vond het geluk in zijn vrouw en kinderen. Echter, wanneer Hitlers macht toeneemt, vindt ook Karl zijn rust bij de NSDAP, waar hij later ook het hoofd van de partij wordt van zijn woonplaats.. Tussen 1940 en 1944 is Karl gestationeerd in een schooltje in Bartenheim in de Elzas, een regio zeer gegeerd door de Duitsers en dan ook snel overgeleverd aan de oorlog. Naast zijn werk als leerkracht, leidt Karl ook het Kulturkampf van het dorp. Na de oorlog wordt Karl gevangengenomen en berecht als oorlogsmisdadiger. Maar is alles wel steeds zoals het lijkt?

Een zaak die Burkhard Bilger met hart en ziel onderzocht en dit neerschreef in Vaderland.

Ondanks het een erg feitelijk boek is, slaagde Burkhard Bilger erin om de talloze historische feitjes en gebeurtenissen in een fijne, verhalende lijn te verwerken en te verweven met de geschiedenis van zijn grootvader. Het is ook Bulkhard Bilger zelf, die het verhaal verteld aan jou als lezer en je zo nog verder meesleept in de persoonlijke historie van Karl. De foto's die je aan het begin van elk hoofdstuk terugvindt, zorgen voor een boeiende afwisseling. Ook de noten die achteraan verder verklaard zijn, geven een meerwaarde aan Vaderland.

Een mooie, vlotte en duidelijke biografie over de familiegeschiedenis van de familie Bilger, vertelt op een aangename manier die weet te boeien en de nodige duidelijkheid schept over de geschiedenis van de Elzas.

Ik wilde niets liever dan een eenvoudig gesprek met hem, zodat ik hem alle vragen kon stellen waarvoor ik als kind te jong was geweest. Maar hij was onbereikbaar.

Specificaties

Uitgever: Ambo|Anthos

Prijs: Paperback €26,99 E-book €13,99

Publicatiedatum: 26 april 2023

Aantal pagina's: 320

ISBN: 9789026327971

Met dank aan Uitgeverij Ambo|Anthos voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.