Versplinterde ziel- Akira Mizubayashi

01-09-2023

Roman

Het instrument - versplinterd, vermorzeld, tot brokstukken gereduceerd - slaakte vreemde doodskreten die zelfs in het woud van de meedogenloze jagers geen enkel stervend dier zou uitstoten.

Tokio, 1938

Tijdens de wekelijkse repetitie van een strijkkwartet valt de militaire politie binnen. Yu slaagt er nog net in zijn elfjarige zoon Rei te verstoppen in de kast. Bij de inval sneuvelt Yu's geliefde viool door de zware laars van een militair. Het krakende geluid gaat door hart en ziel. De muzikanten worden allemaal meegenomen door de politie en Rei blijft achter in zijn schuilplaats. Wanneer hij eindelijk tevoorschijn durft te komen, raapt hij de gehavende viool bij elkaar en gaat op de vlucht.

Parijs, 2003

Jacques Maillard is een alom bekende instrumentenmaker in Parijs. Samen met zijn vriendin Hélène die strijkstokken maakt, zijn ze het perfecte team. Wanneer Hélène Jacques verteld over een Japanse violiste die steeds meer bekendheid verwerft, laat de violiste Jacques niet meer los. Zal zij het antwoord zijn op al zijn vragen?


Versplinterde ziel is de allereerste uitgave van de nieuwe uitgeverij Tzara. En met dit boek werd ook meteen de toon gezet.

Ondanks ik absoluut niet muzikaal ben, deed Versplinterde ziel me heel wat. De passie voor instrumenten wordt erg sterk overgebracht, de warmte en liefde straalt als het ware van de pagina's af. Door een tip van een medebookstagrammer genoot ik nog meer van dit boek! Luister Rosamunde van Franz Schubert tijdens, of voor het lezen. De muziek, die ook in het verhaal meermaals ter sprake komt, geeft het boek nog meer diepgang. Akira Mizubayashi's beeldende schrijfwijze, doorspekt met metaforen mondde uit in een hartverwarmend relaas. Daar bovenop nog een mooie maar onverwachte wending, maakt van dit boek een heel erg mooi verhaal.


Specificaties

Uitgever: Tzara

Prijs: Hardcover €24,99

Publicatiedatum: 15 mei 2023

Aantal pagina's: 184

ISBN: 9789022339633

Met dank aan Uitgeverij Tzara voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.