Wil- Jeroen Olyslaegers

30-10-2023

Roman

'Als dit kan...' schiet het door mijn hoofd als een tergend refrein, 'als dit allemaal kan, als mensen in uniform kinderen kunnen stampen, vrouwen mokerslagen in hun gezicht kunnen geven, mannen bijna kreupel slaan richting verhuiswagen met een naam van een van ons erop, een Vlaamse naam...Als dit allemaal kan...Wij die hier staan als wat...als hulpverleners in een omgekeerde wereld waar wit zwart is, tijdens de nacht die tot helse dag wordt uitgelicht, als verplegers die bijstand verlenen aan Duitssprekende dokters die in uniform een of ander menselijk virus bestrijden met kloppen en slaan, met dreigementen en brullen bij wenen en janken en kak bij zovelen in de broek, met bloed en kots en stront op straat...Als dit allemaal kan, kan dan alles niet? Kan dan alles niet?'

Antwerpen is in oorlog, en naast zijn dromen om ooit dichter te worden besluit de jonge Wilfried Wils om hulpagent te worden. Samen met zijn beste kameraard Lode, doet hij mee aan de Jodenrazzia's, vernederingen en deportaties. Waar Wilfrieds kunstzinnige mentor Nijdig Baardje net elke Jood naar de verdommenis wil helpen, wil Lode de Joden toch op één of andere manier helpen. Wilfrieds schuldgevoel brengt hem in een tweestrijd in dat wat van hem verwacht wordt, en dat wat zijn moraliteit hem toefluistert. Zal het goede of het kwade de bovenhand weten te krijgen? Of vindt Wilfried nog een gulden middenweg in deze duisternis?

Wil kreeg door de verfilming terug een tweede leven, en ik stond te popelen om hiervan mee te genieten. Ik zocht me een mooi tweedehands- exemplaar, want filmcovers zijn nu eenmaal niet aan mij besteed.

Al na enkele pagina's was ik enorm fan van Jeroen Olyslaegers schrijfstijl. Vlot, boeiend en bovenal op en top Vlaams. De verwoordingen in het dialect, brachten mij alleen maar dichter bij het verhaal. Eens begonnen in het verhaal, begint het ook echt. Geen moment bleef Jeroen Olyslaegers onnodig trappelen. Het hoofdpersonage Wilfried Wils verteld het verhaal vanuit het heden aan één van zijn nakomelingen. Tijdssprongen vanuit dit heden naar het verleden gebeuren zonder enige aanleiding, waardoor ik geregeld even moest oriënteren.

Jeroen Olyslaegers weet de emoties en twijfels van de jonge Wilfried als geen ander over te brengen. Je voelt de strijd die hij onvermijdelijk aangaat en de angst die deze met zich meebrengt. De verschrikkelijke en onmogelijke keuze tussen goed en kwaad, hoe deze hem vanbinnen wegteert en pijnigt. Hoe de oorlog elk klein beetje van hem verzwelgt en opeist. Hoe het onmogelijk is om ooit het juiste te doen.

Wil is een confronterende roman, over de strijd van een Vlaamse hulpgendarme in de chaos en wreedheid van de Duitse bezetting in Antwerpen.

Specificaties

Uitgever: De Bezige Bij

Prijs: Gebonden €24,99 Paperback €15,00 E-book €9,99 Luisterboek €16,99 Tweedehandsgelukje €8,20

Publicatiedatum: augustus 2016

Aantal pagina's: 336

ISBN: 9789403123516