Ziek of zo?!- Alexander Heemskerk

15-04-2024

Non- fictie

'Alexander, mogelijk verbeeld je je maar wat.'

Na een spelletjesavond met vrienden wordt de 15-jarige Alexander 's ochtends wakker met onverklaarbare buikpijn. Vanaf die ochtend is de pijn een duivelse metgezel en ook het enige wat nog lijkt te bestaan in Alexanders leven. De enige plaats waar Alexander zich nog enigszins comfortabel voelt is in zijn bed, en alleen maar onder massa's pijnmedicatie. Dokters lijken voor een raadsel te staan en een diagnose komt er dan ook niet. Beeld Alexander zich dit allemaal in?

Maanden gaan voorbij en na de dokters begint ook de omgeving van Alexander zijn twijfels en goed bedoelde adviezen te uiten. Want geen diagnose, is geen ziekte, toch?

Hier heeft Alexander echter geen boodschap aan, want wat hij voelt, is echt. Maar wat als dit alles is wat het leven voor hem in petto heeft?

Voor alles in het leven zal er eens een laatste keer komen, maar voor mij lagen meeste laatste keren misschien al wel achter me.

Ik werd op Instagram benaderd door Alexander met de vraag of ik zijn verhaal wilde lezen en delen. Graag.

Ziek of zo?! is het onvoorstelbare verhaal van een tienerjongen met onmenselijke pijn die jarenlang van zijn leven verliest door gebrek aan een diagnose. Alexander weet het verhaal zo sterk en meeslepend te brengen dat je niet anders kan dan mee te voelen met zijn jongere zelf. Maar ook nu, zoveel jaren later dwalen zijn traumatische ervaringen nog steeds rond in zijn gedachten. De pijn van zijn verloren jaren zullen voor altijd een deel van hem zijn.

Je krijgt sterk alle gevoelens mee uit het verhaal, enerzijds voel je de onmacht van de ouders, van Alexander. Anderzijds voel je het onbegrip van de omgeving al van ver aankomen waaien.

Het meest schokkende aan dit ganse verhaal is voor mij het feit, dat net de ouders van Alexander zelf met de gouden tip komen die tot een diagnose leidt. Hij hoopt met zijn verhaal, lotgenoten te bereiken en hun lijdensweg te verkorten door hoop en duidelijkheid te brengen.

Ik haatte dat gevoel van hoop: je bent ertoe veroordeeld, het voelt niet als een keuze.

Specificaties

Uitgever: BoekScout

Prijs: Paperback €18,50

Publicatiedatum: 29 februari 2024

Aantal pagina's: 94

ISBN: 9789464895858