Zon over de heuvels- Marie Lacrosse

06-05-2024

Historische roman

Wijngaard-trilogie #3

Het is zo onrechtvaardig. Er moet iets gedaan worden voor de rechten van deze arme vrouwen. Anders gaan die misstanden nog vele tientallen jaren door. Als ze ooit verdwijnen!

De Elzas, 1877. Enkele jaren na de hereniging tussen Franz en Irene.

Na jaren van eenzaamheid en verlangen hebben Irene en Franz eindelijk elkaars liefde teruggevonden. Ze hebben een gelukkig huwelijk en de zaken op het wijngoed gaan haast beter dan ooit. Maar ook hier zijn sommige dingen te mooi om waar te zijn.

Irene wil zich naast de zorg voor de kinderen nog nuttig maken voor anderen. Na een schokkende gebeurtenis is Irene gedrevener dan ooit. Ze is vastbesloten. Er moet dringend iets gedaan worden aan de zo goed als onbestaande rechten voor vrouwen.

Ondertussen wil Franz zich voor de volgende verkiezingen voor de Rijksdag kandidaat stellen voor de autonomisten. Een geheimpje dat hij angstvallig tot op het laatste moment voor Irene wil verzwijgen. Maar zijn leugentjes in een huwelijk wel de beste manier om liefde te laten zegevieren?


Zon over de heuvels is als derde deel van een serie niet alleenstaand te lezen.


In dit derde deel van de Wijngaard-trilogie worden we ondergedompeld in de politieke situatie van de Elzas midden/einde 19de eeuw. Dit zwaar beladen politiek gegeven is redelijk dominerend in Zon over de heuvels en wist me ook enkele keren te storen. Toch horen deze conflicten wel thuis in het verhaal en in dit tijdsbeeld.

De verhaallijn gaat in dit derde deel een beetje alle kanten uit. Ik had wat meer moeite om een hoofdverhaal in het grote geheel te ontdekken. Meerdere kleinere situaties werden aangehaald, verhaal rond gemaakt en mee verweven in het geheel. Dit uitte zich een enkele keer in herhalingen.

Toch is het eindresultaat weer de moeite waard. Marie Lacrosse slaagde er weer in om op beeldende en rustige manier non-fictie mooi aan te vullen met fictie en de 19de eeuwse tijdsgeest correct en geloofwaardig weer te geven.

Met Zon over de heuvels schreef Marie Lacrosse een mooi, afgerond einde van een nog mooiere trilogie.

Ze ziet geen uitweg uit haar dilemma en knikt zwijgend. Op dit moment voelt ze zich verdrietig, hulpeloos en diep ontgoocheld door de man die ze boven alles dacht lief te hebben.

Specificaties

Uitgever: Boekerij

Prijs: Paperback €22,99 E-book €13,99

Publicatiedatum: 27 april 2024

Aantal pagina's: 544

ISBN: 9789022599921

Met dank aan Uitgeverij Boekerij voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.